Recension: Det mesta av det bästa av Edelfelt

Konstutställning: Göteborgs konstmuseum

Målningen Vy över haiko målad 1899, ett mästarprov på Edelfelts friluftsmåleri. Foto: Pressbild: Göteborgs Konstmuseum


Just nu på Göteborgs konstmuseum ställs några av Albert Edelfelts främsta målningar ut. Låt dig förtjusas av en av det förra sekelskiftets mest inflytelserika nordiska konstnärer som erövrade dåtidens internationella konstvärld.

 

Göteborgs konstmuseum har alltid varit flitigt med att visa och lyfta fram konst från förra sekelskiftet och tidigt 1900-tal. Detta ska museet ha en stor eloge för då det är en mycket viktig och avgörande tid i konsthistorien. Inte minst är det en viktig och avgörande tid såtillvida att det är en ytterst händelserik och för konsten utvecklande tid. En tid där det klassicistiska och moderna möttes och både inspirerade och utmanade varandra. Och förutom att Göteborgs konstmuseum har en både stor och representativ samling från tiden så bjuder också museets tidsenliga arkitektur, ritat under tidigt 1920-tal av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson, på ett lika självklart som naturligt sätt in till den typen av utställningar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!