Rättegången mot Martin Timell inledd – det här hände första dagen


I dag på måndagen inleddes den första rättegången mot Martin Timell. Han står anklagad för våldtäkt som ska ha ägt rum på en privat fest 2008.

Hans advokat Hanna Lindblom säger att hon inte tänker avslöja sin taktik, skriver Expressen.

– Men det är även vittnen som kallats av åklagaren som inte var med på den här festen. Det är både andrahandsuppgifter och nu har det även sent omsider förts in tredjehandsuppgifter. Så vi rör oss väldigt långt i från den aktuella festen, säger hon till tidningen.

Lindblom kommer att betona att många festdeltagarna varit påverkade av alkohol under festen för nästan tio år sedan då våldtäkten ägde rum.

– Jag förväntar mig en frikännande dom, säger Lindblom till Expressen.

Enligt tidningen såg Timell frånvarande och ledsen och visade inga känslor utåt.

Åhörarna fick lämna rätten efter att åklagaren presenterat anklagelserna. Rättegången kommer förmodligen att hållas bakom stängda dörrar i fortsättningen då man tar hänsyn till målets känsliga karaktär.

Den målsägandes advokat är Elisabeth Massi Fritz. Först tog man sig därför an hennes förhör. Åklagaren ställde frågor till kvinnan. Därefter fortsatte förhöret med frågor från målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz och sedan från försvarsadvokaten Hanna Lindblom.

Det var i samband med metoo-rörelsen som man riktade anklagelser mot den tidigare TV4-profilen Martin Timell. Tv-kanalen tog honom ur tjänst i oktober förra året och har avslutat allt samarbete med honom.

Det var en kvinna som arbetade med produktionen av Timells tv-program som säger att den populära programledaren ”med uppsåt och genom våld” ska ha begått en sexuell handling jämförlig med samlag. Händelsen ska ha inträffat 2008 och utreddes av polis som sedermera ledde till åtal.

Enligt åklagare Anna Bengtsson är bevisläget gott trots att det har gått lång tid sedan det misstänkta brottet ska ha begåtts.

– Vi har målsägande och flera vittnesmål och jag bedömer utifrån de förhör som har hållits att det som målsägande säger stämmer, sade hon till nyhetsbyrån TT.

Bengtsson har tidigare sagt Aftonbladet att i och med att ”jag väckt åtal så bedömer jag att bevisläget är gott”.

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum mot en kvinna i en badtunna i samband med en personalfest för medarbetare på ”Äntligen hemma” vid Timells sommarställe på Mjölkö i Österåkers kommun år 2008.

Rättegången väntas pågå i tre dagar. Förutom Timell och den målsägande kvinnan kommer sex personer som var med på festen att kallas till tingsrätten för att vittna om sina iakttagelser, skriver Expressen.

Enligt tidningen ingår sju vittnen i åtalet. Sex av vittnena närvarade vid festen. Tre av dem säger att det befanns sig i badtunnan när gärningen ska ha begåtts.

Expressen skriver att bevisningen är till största delen från kvinnans egen berättelse och uppgifter från flera vittnen. Man kommer även att använda sig av bilder från festen för att styrka att de sagda personerna verkligen var på plats.

Själv nekar Martin Timell till brott. Både hans advokat, Anna Lindblom, och han själv har tidigare sagt till Aftonbladet att de är ”väldigt förvånade över åtalet”.

– Det är tio år gamla vittnesuppgifter. Alltihop är väldigt gammalt och alla åklagarens vittnesmål är ju marinerade i uppgifter som personerna i fråga har läst sig till i media, sade Lindblom när åtalet väcktes.

Åklagaren vill inte gå in på vad hon kommer att yrka på för straff. Men däremot säger hon ”straffskalan för våldtäkt av normalgraden är fängelse i lägst två år och högst sex år”.

TV4:s presschef, Magnus Törnblom, säger att man på kanalen välkomnar en juridisk prövning.

– Vi tycker att det är bra att frågan utreds grundligt och inom rättsväsendets ramar. Det är där vi tycker att frågan bör prövas, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt säger han till tidningen att man vidtagit en massa åtgärder för att motverka och förebygga trakasserier.

Nästa rättegångsdag är den 24 maj, och den 25 maj avslutas rättegången.