Rättegången mot Martin Timell avslutad – här är domen


Den tidigare TV4-profilen Martin Timell frias från anklagelsen om våldtäkt. Enligt domen från Attunda tingsrätt har den bevisning som åklagaren presenterat inte räckt till för en fällande dom.

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns tillräckligt "robust" bevisning till stöd för anklagelserna om våldtäkt.

– Åklagaren har att styrka att ett brott har begåtts och det kan vara svårt, särskilt när det gäller sexualbrott, säger chefsrådman Klas Reinholdsson vid en presskonferens i samband med att domen meddelades.

Martin Timell. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT/Arkivbild.

Målet har i huvudsak vilat på de uppgifter som målsäganden har lämnat. Under rättegången, som hölls bakom stängda dörrar, har även ett antal vittnen hörts. Enligt Reinholdson har det funnits särskilda svårigheter i målet, bland annat eftersom gärningen ska ha inträffat för nio år sedan.

Rätten var enig

– Alla har fått lämna sina vittnesmål och risken för felaktiga minnesbilder har analyserats och sammanställts, säger Klas Reinholdsson.

Han tillägger att rätten var enig

Eftersom åtalet ogillas döms inte heller något skadestånd ut till kvinnan.

– Vi är oerhört lättade naturligtvis. Nu ska vi läsa domen i lugn och ro. Det finns inga andra åtgärder att vidta från vår sida utan nu tar vi helg, säger Martin Timells advokat Hanna Lindblom till TT.

Analysera domen

Kammaråklagare Anna Bengtsson hade yrkat på två års fängelse för den tidigare TV4-profilen. Hon har ännu inte bestämt sig för om domen ska överklagas.

– Jag konstaterar att tingsrätten har skrivit en välskriven dom där de har analyserat bevisningen som lagts fram och bedömt att det inte varit tillräckligt för en fällande dom. Jag måste nu läsa och analysera domen innan jag tar ställning till om jag ska överklaga, säger Bengtsson.

Våldtäktsanklagelserna gällde en händelse på en privat fest 2008. Enligt en kvinna som vid tiden för det misstänkta brottet arbetade med produktionen av Timells tv-program ska han mot hennes vilja ha utsatt henne för en handling som, enligt åklagaren, är att jämställa med samlag.

Martin Timell har nekat till brott.

(Beatrice Nordensson/TT)

Fakta: Anklagades i samband med metoo

Det var i samband med metoo-rörelsen hösten 2017 som anklagelser riktades mot den dåvarande TV4-profilen Martin Timell.

Han togs ur tjänst och i oktober förra året avslutade tv-kanalen allt samarbete med programledaren. Kanalen lyfte också bort alla program där han medverkade ur tablån och från kanalens play-tjänst.

Enligt en utredning utförd av advokatbyrån Setterwalls borde TV4 ha agerat tidigare.

Utredningen visade att det förekommit "allvarliga missförhållanden" inom "Äntligen hemma"-produktionen, där Timell var programledare. Den riktade även hård kritik mot kanalen och produktionsbolaget Meter Television, som ligger bakom "Äntligen hemma", för hur de hanterat uppgifterna om sexuella trakasserier och för sin underlåtenhet att vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö.