Rapporterade om virusutbrottet i Wuhan – döms till fyra års fängelse
Zhang Zhan under en livesändning om pandemin i Wuhan i Kina. Hon har nu dömts till fyra års fängelse för sin rapportering. Foto: Skärmdump/Youtube


En medborgarjournalist som rapporterade om utbrottet av covid-19 i Wuhan i Kina har dömts till fyra års fängelse, rapporterar Hongkong-tidningen Apple Daily.

37-åriga Zhang Zhan har varit frihetsberövad sedan i mitten av maj, enligt den USA-baserade människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

Hungerstrejkade

Hon greps i Shanghai efter att ha gjort livesändningar och skrivit artiklar om virusutbrottet i Wuhan som fick stor spridning på sociala medier.  

Zhang anklagas av kinesiska myndigheter för att ha ”startat bråk och skapat problem”.

Hon började hungerstrejka i juni. CHRD uppger att hon därefter har tvångsmatats av fängelsevakter.

En av hennes advokater, Zhang Keke, säger till Apple Daily att 37-åriga Zhangs fysiska tillstånd är dåligt och att hon kom in i domstolen med rullstol.

Reportrar utan gränser, RSF, skriver på Twitter att man uppmanar den kinesiska regimen att omedelbart frisläppa Zhang Zhan.

Människorättsaktivist: ”Chockades av domen”

Li Dawei, människorättsaktivist och tidigare polis i Gansuprovinsen, säger till South China Morning Post att han åkte till Shanghai för att visa sitt stöd till henne.

– Jag chockades av domen. Hon borde omedelbart frisläppas och få behandling, säger han till tidningen.

Chinese Human Rights Defenders rapporterade i juni att 897 personer mellan januari och i slut av mars har straffats av den kinesiska polisen för att de delat information eller rapporterat om pandemin.

Epoch Times har tidigare skrivit om fallet Zhang Zhan och flera andra kineser som frihetsberövats, däribland Fang Bin, på grund av att de rapporterat om virusutbrottet i Wuhan.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.