Rapport: Farliga ämnen i vartannat päron

Trots att EU stiftade lagar för att fasa ut användningen av bekämpningsmedel 2009 så har andelen frukter som innehåller rester från kemikalier ökat. Foto: Johan Hallnäs/TT


Höstarnas fruktskördar innehåller allt mer rester från bekämpningsmedel kopplade till cancer och hjärtsjukdomar. Det visar en ny rapport från organisationen Pesticide Action Network (PAN), som hävdar att EU misslyckats med att förbjuda de farligaste kemikalierna.

Hälften av alla päron och vart tredje äpple som produceras och säljs i Europa under hösten beräknas innehålla rester av bekämpningsmedel, enligt rapporten. Kemikalierna som används har kunnat kopplas till ökad risk att utveckla cancer, hjärtsjukdomar och missbildningar hos foster.

PAN har i sin rapport gått igenom och analyserat prover på färsk frukt som säljs i butiker i Europa. Det är medlemsländernas egna myndigheter som genomfört dessa 44 000 tester mellan 2011 och 2020. Det stora urvalet gör att resultaten anses vara representativa för all frukt som säljs.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!