Radikal islamist släppt ur Migrationsverkets förvar
Den tidigare huvudmannen för Vetenskapsskolan har släppts ur Migrationsverkets förvar. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Den tidigare vd:n för Vetenskapsskolan, Abdel Nasser El Nadi, har släppts ur Migrationsverkets förvar. Det skriver Doku.

Han är en av de sex ledande personer inom den radikalislamistiska miljön som under våren frihetsberövades på begäran av Säpo. Detta då man anser att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Anmälningsplikt

Den 5 juli beslutade Migrationsverket att han skulle utvisas. Men samtidigt anser man det omöjligt eftersom han riskerar förföljelse i sitt hemland, Egypten.

El Nadi har överklagat utvisningsbeslutet och vill att han släpps ur förvaret. Han anser att Säkerhetspolisens begäran är ”vag och spekulativ”. Samtidigt anser han att han riskerar förföljelse på grund av sin politiska övertygelse och religiösa tro om han tvingas återvända till hemlandet.

Förra veckan beslutade Migrationsöverdomstolen att han ska släppas ur förvaret. Man rekommenderar dock att regeringen ska fastställa utvisningsbeslutet. Samtidigt håller man med Migrationsverket att en utvisning för tillfället inte går att genomföra.

Enligt handlingar från domstolen, som Doku har tagit del av, framgår det att man finner skäl att anta att han ”har bedrivit sådan verksamhet som utgör fara för rikets säkerhet och att det finns anledning att anta att han kommer att fortsätta verksamheten här”.

Vidare skriver man att det finns anledning att anta att han i Sverige kommer att hålla sig undan eller syssla med brottslig verksamhet. Men man menar att det ”inte längre kan anses proportionerligt” att han fortfarande hålls i förvar. Orsaken till detta är bland annat för att man tror att utvisningen inte kan genomföras under de kommande månaderna. I stället har Migrationsöverdomstolen beslutat att han ska ha anmälningsplikt till polisen fram tills att utvisningen kan verkställas.

Imamen och tidigare vd:n för Vetenskapsskolan i Göteborg, Abdel-Nasser El Nadi. Foto: Skärmdump/Facebook

Kopplingar till jihadism

Den 54-årige Abdel-Nasser El Nadi var tidigare huvudman för den omstridda Vetenskapsskolan. Han har tidigare fått kritik för sina kopplingar till den islamistiska extremismen och jihadistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

I Försvarshögskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”, nämns Vetenskapsskolan flera gånger. Säpo har också besökt skolan efter att det har framkommit att personal har kopplingar till jihadistisk extremism.

I juni avslöjade Expressen och Doku att minst fyra IS-återvändare har fått arbete på skolan. Genom åren har man även haft ytterligare sju anställda som har kopplingar till den extremistiska och jihadistiska miljön.

Tidigare har också Skolinspektionen riktat hård kritik mot skolan för sin undervisning, bland annat för sina religiösa inslag. Det har också framkommit kritik för den bristande sexualundervisningen och att pojkar och flickor ska sitta åtskilda. Eleverna fick under ett särskilt pass lära sig att tjejer ska ha slöja och inte vara offentliga.

Fyra IS-återvändare jobbade på Vetenskapsskolan

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.