Fyra IS-återvändare jobbade på Vetenskapsskolan
Imamen och vd:n för Vetenskapsskolan i Göteborg, Abdel-Nasser El Nadi. Foto: Skärmdump/Facebook/Privat


I mitten av maj greps vd:n för den muslimska friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg. Nu avslöjar Doku och Expressen att minst fyra IS-återvändare har fått arbete på skolan. Genom åren har man även haft ytterligare sju anställda som har kopplingar till den extremistiska och jihadistiska miljön.

Det var den 15 maj som imamen och vd:n för Vetenskapsskolan, Abdel Nasser El Nadi, greps av Säkerhetspolisen. Han ingår i radikala och islamistiska miljöer och blev därmed den sjätte personen som sattes i förvar hos Migrationsverket. Detta eftersom dessa personer utgör ett hot mot rikets säkerhet, enligt Säpo.

Kopplingar till jihadismen

Sedan 2013 har skolan, som nu granskas av Skolinspektionen, fått skattemedel i form av skolpeng. Det rör sig om 223,7 miljoner kronor, skriver de båda tidningarna.

Doku och Expressen avslöjar att Vetenskapsskolan har betalat ut lön till IS-återvändare, som varit nere i Syrien, för att undervisa och ta hand om eleverna.

En av dessa är en 60-årig kvinna som har en son som rest ner till Syrien för att strida med en islamistisk grupp och som senare blev en del av terrororganisationen IS. Hennes dotter gifte sig med en känd IS-terrorist och anslöt sig till terrorgruppen.

I juli 2015 åkte den 60-åriga kvinnan ner för att leva med familjen i det IS-kontrollerade området. När hon sedan återvände till Sverige fick hon lön från Vetenskapsskolan. Hon har även jobbat som barnskötare vid en kommunal skola i Göteborg.

En annan anställd på skolan, en 29-årig man, uppger att han har varit i Syrien mellan 2012 och 2014. Själv säger han att han var där för att utföra humanitärt hjälparbete. Han ingår dock i den grupp av återvändare som Säkerhetspolisen har koll på.

Enligt de båda tidningarna har skolan under de senaste åren haft ytterligare sju anställda som har kopplingar till den våldsbejakande och jihadistiska miljön. Säpo bedömer att tre av dessa personer har viktiga roller i tillväxten av den jihadistiska miljön som att få personer att strida för IS, men också vad gäller finansiering av terrorism och tilltänkta terrormål.

Sympatier med IS

En av skolans rektorer, Sven-Erik Berg, säger till Doku och Expressen att man följer lagen och begär utdrag ur belastningsregistret. Samtidigt menar han att man räknar med att alla ämnar följa den värdegrund som skolan står för.

– Vi har en väldigt tydlig värdegrund. Om man inte kan ställa upp på den i praktiken kan man inte jobba på vår skola. 

Berg berättar för tidningarna att man vid ett tillfälle har agerat mot en anställd som uppfattades ha extrema åsikter. Mannen, som är 27 år, har jobbat som elevassistent och lärare. I sociala medier har han visat sympatier med IS och även spridit islamistiska och antisemitiska budskap. Han är ingift släkting till imamen Abu Raad som togs i förvar av Migrationsverket i slutet av april.

Vetenskapsskolan, som har omkring 400 elever från förskoleklass till årskurs 9, har tidigare fått hård kritik av Skolinspektionen. I undervisningen har man haft religiösa inslag trots att man ska vara en icke-konfessionell skola.

Under en lektion lärde man särskilt ut att tjejer skulle bära slöja och inte vara offentliga. Vid en annan inspektion framkom det att man undervisade modersmål i arabiska även till elever som hade andra modersmål.

I oktober förra året avslöjade Sveriges Radios Kaliber att skolan har haft ett ägaravtal som påstås föreskriva att islamsk lag gäller i verksamheten.

Både Doku och Expressen har sökt de fyra IS-återvändarna. I ett mejl skriver en av dem att det ”existerade en attraction” vad gäller det som skedde i Syrien. Denne menar dock att det inte fanns något ”fullständigt ställningstagande” för terrororganisationen.

Liberalernas skolpolitiske talesperson, Roger Haddad, säger till Expressen efter avslöjandet att tillståndet för Vetenskapsskolan måste återkallas och att regeringen agerar.

– Vetenskapsskolan kan omöjligen få fortsätta sin verksamhet utifrån den bemanning och den ledning de har samt de brister de återkommande fått kritik för i Skolinspektions granskningar. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.