Tidningshus får ökad polisnärvaro – har tidigare mottagit dödshot
Gefle Dagblad får ökad polisnärvaro. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Gefle Dagblad har i flera artiklar granskat moskén i Gävle. I samband med detta har en hotfull situation uppstått. Tidningshuset får nu ökad polisnärvaro, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Chefredaktören för tidningen, Anders Ingvarsson, säger till tv-kanalen att han tidigare har varit med om hotfulla situationer under sin roll som chefredaktör och ansvarig utgivare.

– Jag ser det som synnerligen allvarligt när någon försöker påverka den fria journalistiken, vilket jag anser har hänt här, säger han till SVT.

Ingen polisanmälan har gjorts. Men efter dialog med polisen har man kommit fram till att tidningshuset behöver ökad tillsyn.

2015 gjorde tidningen en serie artiklar där man granskade moskén i Gävle. Man avslöjade bland annat att församlingsledningen spred en extrem tolkning av islam.

I samband med detta dödshotades den dåvarande chefredaktören Anna Gullberg två gånger av en man i 30-årsåldern. Han hade kopplingar till moskén i Gävle. Det ledde senare till rättegång och mannen dömdes till fängelse i två månader.