Polisbefäl: Förödande signalpolitik har fördröjt åtgärder

Situationen inom polisen del 2

Den grova kriminaliteten med narkotikabrott, skjutningar och sprängningar ökar kraftigt i Sverige och hör numera till vardagen i stora delar av landet. Foto: Johan Nilsson/TT


Att lösa den situation som Sverige har hamnat i kommer att ta väldigt lång tid, befarar Anders Sydbom, polis och ledningsbefäl i region Öst. Han menar att problematiken tyvärr redan har cementerats i utsatta förorter.

Anders Sydbom syftar på gängkriminaliteten, narkotikahandeln, skjutningarna och hedersvåldet som brett ut sig över hela Sverige. Han menar att man redan för många år sedan öppet borde ha talat om och tagit tag i de här problemen, något man inte gjorde. I stället har såväl polisen som hela samhället ägnat sig åt en slags godhetssignalering som varit förödande.

– Man har cementerat problematiken. Och nu ska man hämta hem det, vilket inte är lika lätt. Det är som med en vattenkran, står den öppen i tre minuter så tar det inte bara tre minuter att torka upp. Det kommer att ta jättelång tid, säger han.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!