Det nyrenoverade hotellet på Pater Noster, längst ute i havsbandet i södra Bohuslän, har tilldelats ännu en prestigefylld utmärkelse då det vid årsskiftet utsågs av brittiska The Telegraph till 2020 års mest spännande nyöppnade boende.
I sin motivering säger The Telegraph bland annat:
”… Pater Nosters stora styrka ligger i dess förmåga att tillfredsställa det resenärer tenderar att vilja ha i dessa dagar. Upplevelser framför avkoppling? Ja, med möjlighet till kajakpaddling, dykning och havsfiske. God, lokalt producerad och inspirerad mat med lite pompa och mycket smak? Ja. Få människor i närheten? Absolut.”
– Det är verkligen ett tecken i tiden att en plats som är så pass otillgänglig, väderutsatt och karg slår högre än traditionell lyx. Pater Noster levererar precis det som dagens gäster eftersöker – äkthet, personlighet och avskildhet kryddat med fantastiska naturupplevelser och en spännande historia, säger Erik Nissen Johansen, en av delägarna i Pater Noster, i ett pressmeddelande från Turistrådet Västsverige.

Fyrens och skärens namn syftar på bönen ”Fader Vår” som på latin börjar med orden ”Pater noster ...”. Foto: Erik Nissen Johansen
Men det är inte första gången hotellet fått pris, trots sin korta historia. Redan strax efter renoveringen och invigningen av den gamla fyrmästarbostaden på Hamneskär sommaren 2020, belönades Pater Noster med första pris i Gold Key Awards – en av världens största tävlingar inom hotelldesign. Dessutom ingår en vistelse på hotellet som en av priserna till samtliga nominerade skådespelare i samband med Oscarsgalan 2021.
Även Fredrik Lindén, vd på Turistrådet Västsverige, applåderar initiativet.
– Ett stort grattis till Erik Nissen Johansen och gänget ute på Pater Noster. De har på kort tid skapat en västsvensk destination som bara kommer att öka i attraktivitet ju längre tiden går, och som är perfekt anpassad efter den ökade efterfrågan på unika och socialt distanserade upplevelser som finns just nu, säger han i pressmeddelandet.
Kulturarv
Fyren Pater Noster byggdes 1868 och lyste upp och vägledde sjöfarare i de farofyllda vattnen utanför Marsstrand ända fram till 1977. Därefter togs den ur bruk och genomgick en omfattande renovering fram till 2007 då fyrljuset åter tändes. I mars 2015 utsåg regeringen Pater Noster till ett statligt byggnadsminne med motiveringen, "Hela fyrplatsmiljön med fyrtorn, mistmaskinhus, bostadshus och uthus utgör en välbevarad helhet som har ett högt kulturhistoriskt värde”.
Mirja Lilja, som idag ansvarar för driften av såväl boende, restaurang och café, som möten och aktiviteter på ön sade innan invigningen 2020 att de vill ge fler människor möjlighet att ta del av detta svenska kulturarv.
”Detta blir ett ställe med hemkänsla snarare än ett hotell, inspirerat av öns och den gamla fyrmästarbostadens spännande historia”, sade hon.

Fyrmästarbostaden har inretts i hemkänsla som om den fortfarande vore bebodd. Foto: Erik Nissen Johansen

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.