Oscar I återvänder till Börsen i Göteborg
Oscar I i entréhallen i Börsen.. Foto: Higab/Hans Wretling


Inför grundförstärkningen och ombyggnaden av Kvarteret Högvakten i centrala Göteborg flyttades statyn av Oscar I från Börsen till ett tillfälligt residens i Gårda. Nu är det dags för den 3,5 ton tunga marmorstatyn att återvända till sin gamla plats.

– Hela kvarteret är grundförstärkt och vi har dessutom slagit ner fyra pålar under kungens fundament. Oscar I kan tryggt återvända, säger Svante Thun, projektledare på fastighetsbolaget Higab.

Statyn av kungen är skapad av den göteborgsfödde skulptören Johan Peter Molin (1814-1873). Oscar I var kung av Sverige och Norge 1844–1859 och det var han som lade grundstenen vid byggstarten för Börshuset 1844. I den urholkade stenen ska en blydosa som innehöll 3 guld-, 11 silver- och 14 kopparmynt samt en större silvermedalj med inskriptioner placerats. Trots ihärdigt sökande i samband med grundförstärkningen har varken grundstenen eller blydosan lokaliserats.

2015 utrymdes Kvarteret Högvakten vid Gustaf Adolfs Torg i väntan på att byggnaderna skulle grundförstärkas, rustas upp och byggas om. Det innebar att den vita marmorstatyn föreställande Oscar I var tvungen att flyttas från entréhallen i Börsen till ett nytt tillfälligt hem i fastighetsbolagets kontor i Gårda.

Nu börjar arbetena vid Kvarteret Högvakten närma sig sitt slut. Det innebär att den gamle monarken ska få återvända till sin ursprungsplats i Börsen. I morgon den 1 november bär det av från Åvägen 17 till Gustaf Adolfs Torg.

– I Börsen har vi förberett kungens återkomst. Med hjälp av travers, kättingar och kran kommer återinstallationen att ske lugnt och värdigt, säger Svante Thun.