Ny studie visar att honung är effektivare mot hosta och halsont än antibiotika
Ny forskning visar att honung kan ha samma effekter som antibiotika vid behandling av övre luftvägsinfektioner. Foto: Pexels


Honung är inte bara ett urgammalt, naturligt sötningsmedel eller ett verksamt hjälpmedel mot hosta och förkylning. Denna bärnstensfärgade, trögflytande nektar är också ett lämpligt alternativ till antibiotika, visar en färsk studie.

Studien av Abuelgasim et al på Oxford University Medical School, som publiceras i BMJ peer-reviewed journal, var specifikt inriktad på övre luftvägsinfektioner, samt akut hosta och förkylning som ofta behandlas med antibiotika.

Ett forskarteam från Oxford University Medical School genomförde undersökningen baserat på 1 345 unika fallrapporter och 14 studier. Forskarna upptäckte att honung är effektivare och mindre skadligt än de vanliga medicinerna, och att honungen inte heller orsakar någon skada genom antimikrobiell resistens.

Forskarna upptäckte att honung är effektivare och mindre skadligt än de vanliga medicinerna, och att honungen inte heller orsakar någon skada genom antimikrobiell resistens.

Antibiotika olämplig mot virus

Luftvägsinfektioner i de övre regionerna är vanligt förekommande under vintern, och särskilt hos barn. Många vill ha en snabb lösning på de smärtsamma och obehagliga symtomen, men de flesta av dessa infektioner orsakas av virus, inte bakterier.

Andra forskningsresultat som studien refererar till visar att det både är ineffektivt och olämpligt att ge antibiotika till personer med virusinfektioner. Dessutom menar forskarna att överdriven utskrivning av antibiotika i den här typen av fall är en bidragande orsak till antibiotikaresistens.

Naturligtvis kan det vara besvärligt för allmänläkare, som oftast är den första instansen man vänder sig till vid långdragna luftvägsinfektioner, att inte kunna erbjuda något botemedel. Framför allt kan det bli problematiskt när vuxna patienter desperat vill bli av med hostan och förkylningen för att kunna gå tillbaka till jobbet, eller när barn lider och inte kan sova på grund av de akuta symtomen.

BMJ:s intervju-baserade studie från 2003 med 40 allmänläkare visade att det är vanligt att dessa läkare är osäkra på vilka patienter som verkligen kommer att gynnas av antibiotika. Men på grund av deras oro för komplikationer så ordinerar de ofta antibiotika till sjukare personer och till personer från socioekonomiskt utsatta områden.

Ett vanligt och effektivt sätt att inta honung när man är förkyld med hosta och halsont är att blanda varmt vatten (ej över 40 grader), honung och citron och dricka. Foto: Sarah Gualtieri

Bättre än vanliga mediciner

Den goda nyheten för dessa läkare är att honung inte bara överträffade placebo i BMJ-studien från 2020, utan den överträffade också vanlig medicin mot hosta och förkylning. Den gav även något bättre resultat än det hostdämpande dextrometorfan, som är en av de aktiva ingredienserna i hostmedicin. Jämfört med difenhydramin, antihistaminet som finns i hostmedicin, så var honung vida överlägsen i att minska hostan och allvarlighetsgraden.

Enligt studien visade honung på en betydligt större minskning av kombinationen hosta och hur allvarlig hostan var.

I vilken form du än intar honung för att mildra hosta och förkylningssymptom, så kan det vara både säkrare och effektivare …

En nackdel med de studier som jämförde honung med vanliga läkemedel för halsont, såsom hostmedicin och mediciner mot förkylning, var att det sätt som honungen intogs på inte var standardiserad – vissa av dem studerade personer som tog honung tillsammans med mjölk och andra dem som tog den med kaffe.

Problemet blir här att det är svårt att veta hur mycket av effekten som beror på honungen och hur mycket som beror på de andra ingredienserna, uppger studien.

Ytterligare ett problem är att varje honungsparti skiljer sig från nästa beroende på vilken typ av honungsbin som producerat den samt vilken sorts blommor bina livnär sig på. Andra saker som filtrering och pastörisering kan också spela in.

Alternativ till antibiotika

Men oavsett dessa förbehåll så anser forskarna i BMJ-studien att honung är ett bra alternativ i sökandet efter en ersättare till antibiotika.

Honung är ett vanligt förekommande lekmannamedel som människor känner väl till. Det är också billigt, lätt att få tag på och orsakar inte mycket skada, skriver de.

Så vad ska man göra när halsont slår till? Även om varje familj har sitt eget sätt att använda honung för att lindra hosta och förkylningssymtom, så är ett vanligt sätt att blanda honung med varmt vatten (dock ej över 40 grader då honungens verkande substanser går förlorade vid högre temperaturer) och citronsaft, som är rik på C-vitamin, för att stödja immunförsvaret.

I vilken form du än intar honung för att mildra hosta och förkylningssymptom, så kan det vara både säkrare och effektivare, för att inte tala om ett billigare alternativ till antibiotika. Och vem vet, snart kanske denna gyllene, söta nektar är just det som läkarna ordinerar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.