Ny film visar baksidan av Kinas verktyg för mjuk makt – konfuciusinstituten
En staty av filosofen Konfucius i Kina.


”In the Name of Confucius” exponerar Kinas konfuciusinstitut som verkar på skolor och universitet runt om i världen. Frågan är varför Kina satsar pengar på att undervisa våra unga. Regissören Doris Liu turnerar nu med filmen som visas i flera större städer i Sverige.

Den prisbelönta dokumentärfilmen är den första i världen som exponerar de kontroversiella konfuciusinstituten, enligt ett pressmeddelande. Kina satsar miljarder på instituten som nu finns i över 1 600 universitet och skolor. Det officiella syftet är att föra ut den kinesiska kulturen och att lära ut språket.

Det finns dock oro för att konfuciusinstituten utgör en risk för samhället när det gäller akademisk integritet, utländskt inflytande över beslutsfattande i nationella skolor och universitet, nationell säkerhet och kränkande av grundläggande rättigheter.

Allt fler universitet och skolor i Europa och Nordamerika har avbrutit sina samarbeten. Under 2014 och 2015 tog Stockholms Universitet, Blekinge Tekniska Universitet och Karlstad Universitet beslut att inte förlänga sina avtal med den kinesiska institutionen Hanban som organiserar konfuciusinstituten.

Fortfarande finns ett vid Luleå Tekniska Universitet, ett hos Campus Borlänge och ett konfuciusklassrum i Falkenberg. Eftersom Hanban avlönar lärarna som sänds ut i världen verkar det vara ett fördelaktigt sätt för lärosätena att kunna erbjuda studenterna undervisning i kinesiska. Frågan som den kanadensiska regissören vill besvara är varför Kina lägger miljarder på att undervisa våra ungdomar.

Filmen kommer att visas 18-25 februari i Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund, följt av en paneldiskussion där Liu medverkar. Arrangörer är flera föreningar för mänskliga rättigheter, utrikespolitiska föreningar och studieförbund.