loadingMånga faktorer, från mobbning till kost, kan bidra till tonårsdepressionen. Foto: Dana Tentis
Många faktorer, från mobbning till kost, kan bidra till tonårsdepressionen. Foto: Dana Tentis
Hälsa

Naturlig hälsa: Så kan du hjälpa din deprimerade tonåring må bättre

Deborah Mitchell, www.naturallysavvy.com

Tonåren är bland de mest spännande och utmanande åren i livet. Upplevelserna kring skola, vänner, kärlek, svajiga hormoner och att finna sin plats i världen kan både vara stärkande och förvirrande. Den här perioden i livet är det särskilt viktigt att få vägledning, stöd och förståelse från familj, vänner och professionella. Antidepressiva medel skrivs ofta ut till unga, men det finns alternativ till en sådan riskfylld behandling. 

Den här perioden kan även depression bli en betydande sak. Depression påverkar upp till en femtedel av tonåringarna innan de blir vuxna. Depression bland tonåringar ökar risken för att begå självmord med 12 gånger, och 30 procent av deprimerade tonåringar utvecklar ett drogberoende.

Orsaker bakom tonårsdepression

Det kan vara svårt att veta vilka orsaker som ligger bakom tonårsdepression, men det finns saker man kan göra för att hantera detta prövande tillstånd. Först tittar vi på några av de huvudsakliga orsakerna till tonårsdepression.

Hormoner: Tonåren innebär en stor hormonell omställning och svängningarna kan spela en betydande roll i att sätta igång depression.

Neurokemi: Kemiska ämnen i hjärnan kallade neurotransmitters transporterar signaler genom hjärnan och kroppen. När dessa substanser skadas eller är onormala så påverkar det hur nervsystemet fungerar. Detta kan resultera i depression.

Misshandel eller våld: En del tonåringar utsätts eller har utsatts för misshandel eller våld, som mobbning, nätmobbning, våldtäkt, eller fysiskt eller psykiskt våld. En del har upplevt indirekt våld, som att ha bevittnat våld mot en familjemedlem eller vän. Sådana trauman kan orsaka fysiska förändringar i hjärnan som ökar risken för depression.

Övervikt: Överviktiga tonåringar kan bli hånade och utfrysta, vilket kan sänka självkänsla och självförtroende avsevärt. En meta-analys från 2017 av över 51 000 överviktiga barn och ungdomar, och 18 forskningsstudier, hittade en tydlig koppling mellan att vara överviktig och depression och depressionssymptom.

Inlärda negativa tankemönster: En del tonåringar har fått lära sig att känna sig hjälplösa, antingen av sina föräldrar, lärare eller andra auktoritära personer under sin uppväxt. Den här sortens mentala misshandel kan lösas genom att ta bort de negativa tankarna och ta till sig ett mer positivt perspektiv.

Nedärvda drag: Titta på familjehistorien: depression är vanligare hos personer som har släktingar med det tillståndet.

Ta hand om tonårsdepression utan antidepressiva medel

Antidepressiva medel och liknande mediciner skrivs ofta ut mot depression trots att användningen är kopplat till bieffekter hos ungdomar och yngre vuxna, inklusive risken för självmord. Vanligen har antidepressiva medel en varningstext där det står att de inte bör tas av unga under 18 år. Därför är det bäst att försöka behandla tonårsdepression på naturligt sätt.

Något som bidrar till stor del till tonårsdepression är kosten. Ofta äter tonåringar mycket processad mat och mindre av det som är hälsosamt och näringstätt. Tonåringar och yngre vuxna kan äta sämre, till exempel för att de hoppar över måltider, ofta går till snabbmatsrestauranger, känner stress kopplat till relationer, betyg eller över att ha flyttat hemifrån för att studera på annan ort. Därför handlar många sätt för att ta hand om tonårsdepression på naturligt sätt om att ta näringstillskott och att äta mat som innehåller vissa näringsämnen.

Tonårsdepression kan också hanteras med hjälp av alternativa och komplementära terapier som stöttar hälsosamma kostförändringar. Dessutom kan det vara aktuellt för en del tonåringar att testa funktionen hos sköldkörteln och att göra ett genetiskt test i samband med diagnos och behandling av depression.

Magnesium: Brist på eller låga nivåer av det här mineralet är vanligt både bland ungdomar och vuxna. Magnesiumbrist kopplas till depression, lättretlighet, ångest, desorientering, förvirring, sömnbesvär, och muskelryckningar. Enligt en studie från 2017 kunde 500 mg magnesium per dag i minst åtta veckor höja magnesiumnivåerna och förbättra depressionstillståndet hos människor som tidigare var deprimerade och hade brist på magnesium.

Förutom att ta magnesiumtillskott (här rekommenderas magnesium kelat och glycinat) bör tonåringar äta livsmedel innehållande mineralet. Goda källor är gröna blad, nötter, bönor, och fullkorn.

Gröna blad innehåller bland annat magnesium och järn. Foto: Karolina Grabowska

Omega-3: De här essentiella fettsyrorna har i ett flertal studier visat sig påverka depression till det bättre. I en studie från Ohio State University såg författarna att unga med färre sociala stressfaktorer reagerade bra på tillskott av omega-3, liksom på tillskottet tillsammans med psykoterapi.

En annan studie (en överblick av 35 slumpmässiga kontrollstudier) gav mer specifika resultat. Författarna såg att tillskott som till största del innehöll eikosapentaensyra (EPA) gav bra resultat mot depression, men att de som huvudsakligen innehöll dokosahexaensyra (DHA) inte gjorde det. En bra källa till omega-3 är fet kallvattenfisk, men om tonåringen inte äter fisk flera gånger i veckan rekommenderas ett tillskott.

Järnbrist: Järnbrist är känt för att kunna ge anemi och depressionssymptom, apati och utmattning. Bland unga flickor kan järnbrist kopplas till att menstruationen kommer igång, liksom en järnfattig kost. Tonåringar behöver äta mer av järnrika livsmedel, som bönor, gröna blad, torkad frukt, järnberikade flingor och pasta, och skaldjur. Järntillskott ska användas med försiktighet och i samråd med en vårdgivare.

Probiotika: Ett sätt att ta kampen mot tonårsdepression är att ta tillskott av goda bakterier och att äta mat innehållande probiotika. I en ny kanadensisk studie utvärderade forskarna data från tio studier på användningen av probiotika för kognition, humör och ångest. De rapporterade att "bevisen för att probiotika lättar på depressionssymptom är övertygande".

University Health News rapporterade nyligen om psykbiotik, alltså probiotika som är konstaterat speciellt till hjälp mot depression, för att höja humöret, minska stress och ångest, och förbättra den kognitiva funktionen. Hittills har experter kategoriserat följande bakterier dit: Lactobacillus helveticus R0052, Bifidobacterium longum R0175, bakteriesträngen L casei Shirota, B longum 1714, och B Breve 1205, eftersom de har effekter hos djur och människor när det gäller depression och relaterade mentala hälsotillstånd.

Vitamin B12 med flera: Brist på flera av B-vitaminerna, som B1 (tiamin), B3 (niacin), B9 (biotin), och B12 har kopplats till depression. Särskilt kan tonåringar som äter en växtbaserad kost ha brist på B12. Det kan dock lätt åtgärdas med ett tillskott av B12 som tas under tungan. Eftersom B-vitaminer finns i en mängd olika livsmedel rekommenderas det att äta en varierad kost med mestadels oprocessad mat. Tillskott av vitamin B-komplex kan dock vara aktuellt för unga människor som inte ändrar kosten.

Sköldkörtelhormon: Hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon, karaktäriseras av en låg nivå av sköldkörtelhormonet tyroxin och höga nivåer av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Ofta förbiser man dessa som orsak till depression. Ett enkelt blodtest kan göras för att se nivån av sköldkörtelhormon och diagnosticera sjukdomen. Tonåringar som har både hypotyreos och depression kan undvika antidepressiva medel och få effektiv behandling med sköldkörtelersättande medicinering eller med hjälp av näring för att höja nivåerna av trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). Det kommer i sin tur att sänka TSH-nivån och lätta på depressionen.

Meditation: Oräkneliga studier har visat att meditation är till hjälp för människor som är deprimerade. I en ny studie som fokuserade på tonåringar konstaterar författarna från John Hopkins School of Medicine att mindfulness meditation "kan vara till särskild nytta för unga med maladaptiva kognitiva processer, som ältande" och att det "effektivt kan ta hand om och behandla … känslomässiga svar på stress, ångest och depression".

Föräldrar kan gärna utforska möjligheterna till meditation för sina tonåringar; hemma, i grupp, genom retreats för tonårsmeditation eller med vägledning av en yrkesverksam inom mental hälsa.

Akupunktur: Det kan vara till särskilt bra hjälp för tonåringar att bli behandlade med den här gamla metoden. Enligt Depression Treatment Centers "ett skäl till att akupunktur är så bra för tonåringar är att de ofta är ganska friska i övrigt, förutom sin depression. Akupunktur är mest effektiv på de som har god fysisk hälsa eftersom banorna och organen i kroppen inte är skadade av många års sjukdom. Tonåringar befinner sig i en fas av fysisk och känslomässig omställning och en del av ungdomens ångest har att göra med de många förändringar som sker på samma gång".

I en studie vid University of York tilldelades 755 personer slumpmässigt en grupp för behandling med antingen akupunktur, rådgivning eller vanlig vård (att gå till en läkare, klinik eller akutrum). De som fick akupunktur eller rådgivning fick upp till 12 tillfällen varje vecka. Både akupunktur och rådgivning kopplades till betydande minskning av depressionen efter tre månader i jämförelse med bara vanlig vård.

Deborah Mitchell är frilandsskribent och skriver om hälsa. Hon brinner för djur och miljö. Hon har skrivit över 50 böcker och tusentals artiklar inom ett brett område av ämnen. Den här artikeln publicerades först på NaturallySavvy.com

I Sverige är depression en vanlig psykiatrisk diagnos och enligt en undersökning har var femte svensk haft depression minst en gång i livet. Var tredje av dessa har haft det flera gånger. Här kan du läsa mer om hur man kan hjälpa barn och tonåringar med depression i Sverige: 1177.se och bup.se.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMånga faktorer, från mobbning till kost, kan bidra till tonårsdepressionen. Foto: Dana Tentis
Många faktorer, från mobbning till kost, kan bidra till tonårsdepressionen. Foto: Dana Tentis
Hälsa

Naturlig hälsa: Så kan du hjälpa din deprimerade tonåring må bättre

Deborah Mitchell, www.naturallysavvy.com

Tonåren är bland de mest spännande och utmanande åren i livet. Upplevelserna kring skola, vänner, kärlek, svajiga hormoner och att finna sin plats i världen kan både vara stärkande och förvirrande. Den här perioden i livet är det särskilt viktigt att få vägledning, stöd och förståelse från familj, vänner och professionella. Antidepressiva medel skrivs ofta ut till unga, men det finns alternativ till en sådan riskfylld behandling. 

Den här perioden kan även depression bli en betydande sak. Depression påverkar upp till en femtedel av tonåringarna innan de blir vuxna. Depression bland tonåringar ökar risken för att begå självmord med 12 gånger, och 30 procent av deprimerade tonåringar utvecklar ett drogberoende.

Orsaker bakom tonårsdepression

Det kan vara svårt att veta vilka orsaker som ligger bakom tonårsdepression, men det finns saker man kan göra för att hantera detta prövande tillstånd. Först tittar vi på några av de huvudsakliga orsakerna till tonårsdepression.

Hormoner: Tonåren innebär en stor hormonell omställning och svängningarna kan spela en betydande roll i att sätta igång depression.

Neurokemi: Kemiska ämnen i hjärnan kallade neurotransmitters transporterar signaler genom hjärnan och kroppen. När dessa substanser skadas eller är onormala så påverkar det hur nervsystemet fungerar. Detta kan resultera i depression.

Misshandel eller våld: En del tonåringar utsätts eller har utsatts för misshandel eller våld, som mobbning, nätmobbning, våldtäkt, eller fysiskt eller psykiskt våld. En del har upplevt indirekt våld, som att ha bevittnat våld mot en familjemedlem eller vän. Sådana trauman kan orsaka fysiska förändringar i hjärnan som ökar risken för depression.

Övervikt: Överviktiga tonåringar kan bli hånade och utfrysta, vilket kan sänka självkänsla och självförtroende avsevärt. En meta-analys från 2017 av över 51 000 överviktiga barn och ungdomar, och 18 forskningsstudier, hittade en tydlig koppling mellan att vara överviktig och depression och depressionssymptom.

Inlärda negativa tankemönster: En del tonåringar har fått lära sig att känna sig hjälplösa, antingen av sina föräldrar, lärare eller andra auktoritära personer under sin uppväxt. Den här sortens mentala misshandel kan lösas genom att ta bort de negativa tankarna och ta till sig ett mer positivt perspektiv.

Nedärvda drag: Titta på familjehistorien: depression är vanligare hos personer som har släktingar med det tillståndet.

Ta hand om tonårsdepression utan antidepressiva medel

Antidepressiva medel och liknande mediciner skrivs ofta ut mot depression trots att användningen är kopplat till bieffekter hos ungdomar och yngre vuxna, inklusive risken för självmord. Vanligen har antidepressiva medel en varningstext där det står att de inte bör tas av unga under 18 år. Därför är det bäst att försöka behandla tonårsdepression på naturligt sätt.

Något som bidrar till stor del till tonårsdepression är kosten. Ofta äter tonåringar mycket processad mat och mindre av det som är hälsosamt och näringstätt. Tonåringar och yngre vuxna kan äta sämre, till exempel för att de hoppar över måltider, ofta går till snabbmatsrestauranger, känner stress kopplat till relationer, betyg eller över att ha flyttat hemifrån för att studera på annan ort. Därför handlar många sätt för att ta hand om tonårsdepression på naturligt sätt om att ta näringstillskott och att äta mat som innehåller vissa näringsämnen.

Tonårsdepression kan också hanteras med hjälp av alternativa och komplementära terapier som stöttar hälsosamma kostförändringar. Dessutom kan det vara aktuellt för en del tonåringar att testa funktionen hos sköldkörteln och att göra ett genetiskt test i samband med diagnos och behandling av depression.

Magnesium: Brist på eller låga nivåer av det här mineralet är vanligt både bland ungdomar och vuxna. Magnesiumbrist kopplas till depression, lättretlighet, ångest, desorientering, förvirring, sömnbesvär, och muskelryckningar. Enligt en studie från 2017 kunde 500 mg magnesium per dag i minst åtta veckor höja magnesiumnivåerna och förbättra depressionstillståndet hos människor som tidigare var deprimerade och hade brist på magnesium.

Förutom att ta magnesiumtillskott (här rekommenderas magnesium kelat och glycinat) bör tonåringar äta livsmedel innehållande mineralet. Goda källor är gröna blad, nötter, bönor, och fullkorn.

Gröna blad innehåller bland annat magnesium och järn. Foto: Karolina Grabowska

Omega-3: De här essentiella fettsyrorna har i ett flertal studier visat sig påverka depression till det bättre. I en studie från Ohio State University såg författarna att unga med färre sociala stressfaktorer reagerade bra på tillskott av omega-3, liksom på tillskottet tillsammans med psykoterapi.

En annan studie (en överblick av 35 slumpmässiga kontrollstudier) gav mer specifika resultat. Författarna såg att tillskott som till största del innehöll eikosapentaensyra (EPA) gav bra resultat mot depression, men att de som huvudsakligen innehöll dokosahexaensyra (DHA) inte gjorde det. En bra källa till omega-3 är fet kallvattenfisk, men om tonåringen inte äter fisk flera gånger i veckan rekommenderas ett tillskott.

Järnbrist: Järnbrist är känt för att kunna ge anemi och depressionssymptom, apati och utmattning. Bland unga flickor kan järnbrist kopplas till att menstruationen kommer igång, liksom en järnfattig kost. Tonåringar behöver äta mer av järnrika livsmedel, som bönor, gröna blad, torkad frukt, järnberikade flingor och pasta, och skaldjur. Järntillskott ska användas med försiktighet och i samråd med en vårdgivare.

Probiotika: Ett sätt att ta kampen mot tonårsdepression är att ta tillskott av goda bakterier och att äta mat innehållande probiotika. I en ny kanadensisk studie utvärderade forskarna data från tio studier på användningen av probiotika för kognition, humör och ångest. De rapporterade att "bevisen för att probiotika lättar på depressionssymptom är övertygande".

University Health News rapporterade nyligen om psykbiotik, alltså probiotika som är konstaterat speciellt till hjälp mot depression, för att höja humöret, minska stress och ångest, och förbättra den kognitiva funktionen. Hittills har experter kategoriserat följande bakterier dit: Lactobacillus helveticus R0052, Bifidobacterium longum R0175, bakteriesträngen L casei Shirota, B longum 1714, och B Breve 1205, eftersom de har effekter hos djur och människor när det gäller depression och relaterade mentala hälsotillstånd.

Vitamin B12 med flera: Brist på flera av B-vitaminerna, som B1 (tiamin), B3 (niacin), B9 (biotin), och B12 har kopplats till depression. Särskilt kan tonåringar som äter en växtbaserad kost ha brist på B12. Det kan dock lätt åtgärdas med ett tillskott av B12 som tas under tungan. Eftersom B-vitaminer finns i en mängd olika livsmedel rekommenderas det att äta en varierad kost med mestadels oprocessad mat. Tillskott av vitamin B-komplex kan dock vara aktuellt för unga människor som inte ändrar kosten.

Sköldkörtelhormon: Hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon, karaktäriseras av en låg nivå av sköldkörtelhormonet tyroxin och höga nivåer av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Ofta förbiser man dessa som orsak till depression. Ett enkelt blodtest kan göras för att se nivån av sköldkörtelhormon och diagnosticera sjukdomen. Tonåringar som har både hypotyreos och depression kan undvika antidepressiva medel och få effektiv behandling med sköldkörtelersättande medicinering eller med hjälp av näring för att höja nivåerna av trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). Det kommer i sin tur att sänka TSH-nivån och lätta på depressionen.

Meditation: Oräkneliga studier har visat att meditation är till hjälp för människor som är deprimerade. I en ny studie som fokuserade på tonåringar konstaterar författarna från John Hopkins School of Medicine att mindfulness meditation "kan vara till särskild nytta för unga med maladaptiva kognitiva processer, som ältande" och att det "effektivt kan ta hand om och behandla … känslomässiga svar på stress, ångest och depression".

Föräldrar kan gärna utforska möjligheterna till meditation för sina tonåringar; hemma, i grupp, genom retreats för tonårsmeditation eller med vägledning av en yrkesverksam inom mental hälsa.

Akupunktur: Det kan vara till särskilt bra hjälp för tonåringar att bli behandlade med den här gamla metoden. Enligt Depression Treatment Centers "ett skäl till att akupunktur är så bra för tonåringar är att de ofta är ganska friska i övrigt, förutom sin depression. Akupunktur är mest effektiv på de som har god fysisk hälsa eftersom banorna och organen i kroppen inte är skadade av många års sjukdom. Tonåringar befinner sig i en fas av fysisk och känslomässig omställning och en del av ungdomens ångest har att göra med de många förändringar som sker på samma gång".

I en studie vid University of York tilldelades 755 personer slumpmässigt en grupp för behandling med antingen akupunktur, rådgivning eller vanlig vård (att gå till en läkare, klinik eller akutrum). De som fick akupunktur eller rådgivning fick upp till 12 tillfällen varje vecka. Både akupunktur och rådgivning kopplades till betydande minskning av depressionen efter tre månader i jämförelse med bara vanlig vård.

Deborah Mitchell är frilandsskribent och skriver om hälsa. Hon brinner för djur och miljö. Hon har skrivit över 50 böcker och tusentals artiklar inom ett brett område av ämnen. Den här artikeln publicerades först på NaturallySavvy.com

I Sverige är depression en vanlig psykiatrisk diagnos och enligt en undersökning har var femte svensk haft depression minst en gång i livet. Var tredje av dessa har haft det flera gånger. Här kan du läsa mer om hur man kan hjälpa barn och tonåringar med depression i Sverige: 1177.se och bup.se.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024