3 sätt att dra nytta av musikens läkande kraft


Musik är ett universellt språk som överskrider alla gränser, trossystem och språkbarriärer, och den har en enastående förmåga att beröra djupt in i människans inre. Cellerna i våra kroppar påverkas av den, och till och med de som inte kan höra den, känner den ändå.

Musikens organiska kraft är oundviklig.

När vi upplever fysisk eller känslomässig smärta vänder vi oss ofta till läkarvården för att finna bot. Men medicin behandlar bara symtom, den tar inte bort grundorsaken till obalansen.

Musik är en fullkomligt naturlig, organisk läkningsmetod fri från biverkningar, och det är smärtfritt, enkelt och billigt att använda.

Musik däremot är ett holistiskt terapeutiskt alternativ som kan ge en djupgående behandling – och det finns en stor mängd forskning som stödjer den här formen av läkande kraft.

Musikens effekt på fysisk hälsa

Läkare och forskare inser i allt större utsträckning den fysiologiska effekt som musik har på kroppens naturliga rytmer.

En studie från Wilkes University i USA fann till exempel att musik kan förbättra människans immunförsvar. Forskarna mätte antikroppsnivåerna hos en grupp studenter före och efter 30 minuters exponering för en av följande saker: ett tonklick, en radiosändning, ett stycke lugn musik eller tystnad. Studien fann intressant nog att de studenter som lyssnat på musiken hade betydligt större ökning av antikroppar än de som lyssnat på något av de andra sakerna.

Musik kan också hjälpa oss att öka vår uthållighet. Forskare i Storbritannien fann att personer som lyssnade på motiverande musik kunde springa längre tid på ett löpband innan de blev utmattade. Musik kan därmed bidra till en hälsosammare livsstil genom att förbättra vår uthållighet och öka vår träningsprestanda.

Det här är ändå bara början på en lång lista över musikens positiva hälsoeffekter. Forskningen har även visat på bland annat lägre blodtryck, minskad smärta, lindrad huvudvärk, förbättrad inlärningsförmåga, minskad muskelspänning, förbättrat fokus, effektivare matsmältning, lugnare sömn samt ökat blodflöde.

Ett naturligt botemedel

Ända sedan stenåldern har människan tillverkat enkla instrument som använts för att få kontakt med Gud och skapa enhet med naturen. Vi uppfann trumman som ett svar på åskan och flöjten som ett svar på vinden, och i tusentals år därefter har vi använt musik och sång som ett naturligt sätt för att behandla och avvärja sjukdomar.

Musik är en fullkomligt naturlig, organisk läkningsmetod fri från biverkningar, och det är smärtfritt, enkelt och billigt att använda. Det finns många sätt att få in musiken i våra dagliga liv, och när vi får det kan vi förbättra vår fysiska och mentala hälsa nästan omedelbart.

Här är tre sätt att använda musik:


1. Lyssna till musik för bättre sömn.

Vi vet att musik påverkar och reglerar hjärtats frekvens. I vila slår ett friskt mänskligt hjärta med cirka 60 till 80 slag per minut, så om man lyssnar på ett musikstycke som har ett liknande (eller långsammare) tempo, kommer hjärtslagen att synkronisera med musiken, och man börjar slappna av. Skapa en lång spellista med lugn musik och låt den gå hela natten – du kommer snabbt komma in i ett lugnt tillstånd och sova bättre. En hel natts vila är en av de viktigaste sakerna du kan investera i för din hälsa; glädje och klarhet kommer att bli utdelningen.

2. Bli gladare och mer produktiv med musik på jobbet

Studier visar att när vi lyssnar på musik – särskilt den vi gillar – medan vi arbetar ökar hjärnaktiviteten och produktiviteten. 1972 genomförde Applied Ergonomics en rad experiment med fabriksarbetare, och upptäckte att det finns ett starkt samband mellan bakgrundsmusik och effektivitet på arbetsplatsen. När vi lyssnar på musik vi tycker om frisläpps en kraftfull signalsubstans som heter dopamin, som bland annat påverkar vår, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation. Och vem är inte mer produktiv när man är entusiastisk och på gott humör?

3. Skapa harmoni med toner i ditt hem.

Det sägs att det finns sju helande frekvenser i musik som kan användas för att lindra mentala och fysiska problem. Om du spelar de här tonerna på ”repeat” på låg volym i ditt hem, kommer du att känna ett lugn som sprider sig. Dina barn och husdjur kommer att bli märkbart lugnare och du kommer att prestera bättre under hela dagen.

Varför trycka ner och döva sjukdomar med onaturliga läkemedel när vi har en av människans äldsta skapelser som vi fritt kan använda så mycket vi önskar? Musik kan på ett säkert sätt åstadkomma mycket mer inom fysisk och mental läkning än vi kan föreställa oss, och den medicinska världen börjar definitivt inse det här även de.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.NaturallySavvy.com 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss