Nästan 180 islamister har skulder på 65 miljoner kronor
Nästan 180 islamister som har hamnat hos Kronofogden har skulder som uppgår till 65 miljoner kronor. Foto: Krister Vikström/Kronofogden


Nästan 180 personer med kopplingar till den radikala islamistmiljön har skulder på sammanlagt 65 miljoner kronor efter att ha hamnat hos Kronofogden. Det visar en granskning som nyhetsbyrån Siren har gjort.

32 miljoner kronor ingår i allmänna mål som handlar om skulder till antingen stat eller kommun. De resterande 33 miljonerna är skulder till enskilda fordringsägare.

”Problematiskt”

Åtta av de granskade bor i Gävle och har skulder till Kronofogden som uppgår till totalt 3,4 miljoner kronor.

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE), säger till nyhetsbyrån ”att det är problematiskt”, enligt SVT Nyheter Gävleborg.

– Många som sympatiserar med extremistiska idéer är personer som vill ha en annan samhällsordning, och som kanske inte vill vara en del av det gemensamma. Om man inte vill vara en del av det gemensamma, men ändå tar samhällets resurser i anspråk och dessutom inte gör rätt för sig efteråt, då blir den tanken väldigt märklig.

I maj gjorde Kronofogden en utmätning hos Gävleimamen Abu Raad då man bland annat beslagtog hans bil, något som Gefle Dagblad rapporterade. Han reglerade dock resten av skulden via en fyllnadsbetalning till Kronofogden en månad senare skriver tidningen.

Han är en av de sex radikala islamister som regeringen i höstas beslutade ska utvisas eftersom de utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.

Miljontals kronor i skulder till CSN

En utvisningsdömd 39-åring, som har tjetjensk bakgrund, har skulder på nästan 300 000 kronor. Det rör sig bland annat om skadestånd till flera sportbutiker i Malung och Sälen efter att ha blivit dömd för en stöldturné förra året. Han har tidigare arbetat för omstridda Nya Kastets skola i Gävle.

Siren har granskat 550 personer som har kopplingar till den radikala islamismen, där alltså nästan en tredjedel av dem har skulder till Kronofogden.

Enligt kartläggningen har ett hundratal av de granskade studieskulder hos CSN som uppgår till 12 miljoner kronor.

41 personer har samtidigt fått pengar från CSN för att studera på Medinauniversitetet i Saudiarabien mellan 2002–2018. Totalt rör det sig om studiebidrag på totalt 2,9 miljoner kronor.

Numera går det dock inte att få studiemedel från CSN för att studera på Medinauniversitetet. I våras ändrade regeringen regelverket efter en granskning som Dagens Nyheter gjorde 2017.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.