Miljöaktivst ber om ursäkt för vilseledande ”klimatalarmism”
Demonstranter protesterar mot president Donald Trumps beslut att gå ur klimatavtalet  som tog i Paris 2016. Chicago den 2 juni 2017. Foto: Scott Olson/Getty Images


Den kända författaren, miljö- och klimataktivisten Michael Shellenberger har formellt bett om ursäkt till allmänheten för den ”klimatskräck” som han menar att klimatalarmister har påtvingat allmänheten under de senaste 30 åren.

Shellenberger som varit miljöförespråkare i 30 år och klimataktivist i 20 år, är ordförande i och grundare av miljöorganisationen Environmental Progress. Han vittnade tidigare i januari om klimatfrågor (pdf) inför USA:s kongress, och har inbjudits som expertgranskare av FN:s internationella klimatpanel (IPCC). Nu säger Shellenberger att han känner sig skyldig att be om ursäkt ”för hur allvarligt vi miljöaktivister har vilselett allmänheten”.

Shellenberg gick ut med sin ursäkt i en artikel på Forbes webbsida den 28 juni, där den dock inte längre finns tillgänglig. I ett uttalande via mejl till Epoch Times skriver företaget att ”Forbes kräver av sina skribenter att de följer strikta redaktionella riktlinjer. Den här artikeln följde inte de riktlinjerna, och togs bort.”

Shellenbergers ursäkt publicerades dock den 30 juni i onlinemagasinet Quillette, som säger att de syftar till att erbjuda en plattform för ”det fria åsiktsutbytet”.

”Jag är lika skyldig till alarmism som alla andra miljöaktivister”, skriver Shellenberger i sin artikel. ”I åratal hänvisade jag till klimatförändringarna som ett existentiellt hot mot den mänskliga civilisationen, och kallade det en kris. Nu menar dock Shellenberger att ”klimatförändring inte ens är det allvarligaste miljöproblemet”.

Handlar inte om världens undergång

Enligt Shellenberger pågår en klimatförändring, men han menar att det inte handlar om världens undergång. Han säger att i det här avseendet orsakar inte mänsklig aktivitet massutrotning, och inte heller förvärrar klimatförändring naturliga katastrofer.

I motsats till ”klimatdesinformationskampanjens” påståenden har skogsbränder minskat under de senaste 17 åren, säger Shellenberger, och den verkliga orsaken till skogsbränderna i Kalifornien och Australien var ansamlingen av träbränsle i skogarna. Han säger vidare att precis som i USA har koldioxidutsläppen minskat i de flesta rika länder, och att utsläppen i Frankrike, Tyskland och Storbritannien har minskat sedan 1970-talet.

Dessutom kommer den viktigaste faktorn för mänsklig överlevnad på jorden, att producera tillräckligt med mat för att föda mänskligheten i takt med att befolkningen ökar, att bli lättare när temperaturen sakta stiger. Det största hotet mot den stora variationen av djurarter på jorden är förlust av livsmiljöer samt jakt, säger han.

Shellenberger säger att dessa påståenden kommer från de främsta vetenskapliga studier som finns tillgängliga, inklusive studier accepterade av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och IPCC med flera.

Han säger att han kände sig tvungen att skriva en bok när han upplevde att klimatalarmismen hade gått för långt. Som om en del av sin motivation citerar han ett uttalande från New York-politikern Alexandria Ocasio-Cortez där hon säger: ”Världen kommer att ta slut om 12 år om vi inte tar itu med klimatförändringen”, och påståendet från den brittiska miljögruppen Extinction Rebellions om att ”klimatförändringen dödar barn”.

Shellenbergers bok, ”Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All”, tar bland annat upp att fabriker och moderna jordbruksmetoder är viktiga för miljömässiga och mänskliga framsteg, och att 100 procent förnybar energi ”skulle kräva att man ökar markanvändningen för energi från dagens 0,5 procent till 50 procent. ”

Boken hävdar också att vegetarianism minskar en individs utsläpp av växthusgaser med mindre än 4 procent.

Vad ligger bakom klimatideologin?

Shellenberger säger att ideologin bakom klimatalarmismen är en modern version av Malthusianism, uppkallad efter den brittiske ekonomen Thomas Malthus som levde under 1700-talet. Enligt Shellenberger ansåg Malthus att ”det fanns för många fattiga människor där ute ... och att det etiska var att låta dem dö”. Faktum är att Malthus välkomnade farsoter och svält för att minska den fattiga befolkningen, säger han.

Shellenberger menar dock att han känner sig hoppfull inför framtiden. ”Länder återgår nu öppet till egennytta och lämnar Malthusianism och neoliberalism”, säger han. ”Bevisen är överväldigande för att vår högenergicivilisation är bättre för människor och natur än den lågenergicivilisation som klimatalarmisterna skulle föra oss tillbaka till.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.