Militärer kan sparkas om de inte vaccinerar sig

Nyzeeländsk militär vaktar ett hotell i staden Auckland som används som en plats för att isolera personer smittade med covid-19, den 7 september 2020. Foto: Fiona Goodall/Getty Images


Anställda inom den nyzeeländska försvarsmakten anklagar nu sin arbetsgivare för att sätta allt hårdare press på dem att vaccinera sig mot covid-19. Enligt uppgifter hängs uniformerad personal ut och hotas med omplacering eller avsked om de inte tar vaccinet.

Det här avslöjades i ett brev som skickats till försvarsminister Peeni Henare, som sajten Stuff.co.nz kom över. Där beskrivs hur militärer behandlats orättvist och pressats kring frågan om vaccin.

Somliga berättade om hur de hade varit tvungna att rapportera om sin vaccinationsstatus till sina överordnade med andra personer närvarande, vilket är i strid med Nya Zeelands integritetslagstiftning. Andra, som vägrade vaccin, uppgav att deras namn hade hamnat på en lista som satts upp på en vägg.

Det finns även historier om hur personer fått höra att de måste vaccinera sig, och att de annars skulle omplaceras eller avskedas, fastän de hade legitima medicinska skäl för att inte vaccinera sig.

Konsekvenser

Nya Zeelands överbefälhavare Kevin Short sade i ett uttalande i april att försvaret inte kommer att tvinga folk att vaccinera sig, och att man "lämnar det upp till individen att ge sitt samtycke". Han tillade dock att det kunde få konsekvenser för ens placering, eftersom vaccinet mot covid-19 nu tillhör försvarets primära vaccin.

– Jag förväntar mig att alla kommer att vaccinera sig så att de kan utföra sitt uppdrag, sade Short.

En talesperson för försvaret säger till Epoch Times att försvaret varit öppet med sin personal om vad som gäller.

– Försvaret har varit väldigt tydligt från början av vaccinationsprogrammet mot covid-19 att personalens placering kommer att bero på deras vaccinationsstatus, precis som för vaccin mot andra sjukdomar, som mässlingen, polio, hepatit, difteri och stelkramp.

"Strider mot de medborgerliga rättigheterna"

Försvarsminister Peeni Henare har tidigare sagt att all militär personal måste vara redo att snabbt sättas in i olika insatser, där man befinner sig bland många andra i läger och på baser. Därför borde, menar han, hela den uniformerade personalen på omkring 9 500 man vaccineras.

– Ingen vill sprida covid-19 till Stillahavsländer som kanske inte har det. Det är en rimlig försiktighetsåtgärd att vaccinera all personal som kan sättas in, sade han.

Men Matthew Hague, som skrev brevet och är juridisk representant för gruppen bakom det, menar att ovaccinerad personal borde kunna jobba vidare, eftersom anställda med medicinska intyg som undantar dem redan kan göra det.

– Det strider mot de medborgerliga rättigheterna att tvinga uniformerad personal att vaccinera sig. Försvaret har krävt mycket av sin personal de senaste åren, och de har verkligen ställt upp och gjort allt de kan för Nya Zeeland. De kräver bara att försvaret behandlar dem rättvist och lagligt, säger han.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!