Meditation hjälper människor över hela världen – även barn
Barn över hela världen mår bra av att meditera.


Fysisk och mental hälsa hänger direkt ihop med det inre och hur man kan förbättra sig själv i positiv riktning. Därför har meditation blivit allt mer populärt bland människor i den ofta stressiga vardagen. Och visst gäller dess fördelar även för barn.

Sedan långt tillbaka har människor mediterat, och i många metoder där målet är personlig, andlig höjning, ligger grunden i de österländska traditionella värdena. Sådana metoder har visat sig ha en god påverkan på hälsan. Meditation är en traditionell del av österländsk kultur, och välkomnas nu mer och mer i väst.

Foto: Emma Morley/NTD

Ett exempel på en sådan metod är Falun Gong (även känd som Falun Dafa), som nu utövas över hela världen. Den gjordes känd av Li Hongzhi i Kina 1992 och lärs ut kostnadsfritt.

Förutom de fem mjuka, meditativa övningarna lär Falun Gong ut hur man lever enligt sanning, godhet och tålamod – hjärtat i traditionell kinesisk kultur.

Det är välkänt att meditation inte bara hjälper till att öka medvetenheten genom sinnena utan också medvetenheten om sig själv, till exempel ens tankar. Det har hjälpt många som mediterar att komma över rädslor, släppa begär till rökning, överdriven sexlust, droger och så vidare.

En liten stunds daglig meditation är fint och ger långvariga positiva effekter. Det spelar ingen roll om man sitter vid en sjö, i en park eller hemma. Att medvetet förbättra sig till kropp och sinne hjälper till att upprätthålla ett tillstånd av välmående.

Meditation har en lugnande verkan, vilket kan minska både stress och oro. Det är ett bra sätt för att hjälpa barn att utvecklas sunt. Det är också en hälsosam vana som de kan ta med sig in i vuxenlivet.

Här är tre exempel på barn från olika delar av världen som alla har haft stor nytta av att börja meditera.

Fick kämpa i livet

Som 6-åring fick Brady, som bor med sin familj i USA, diagnosen autismspektrumstörning. Hans mamma Diana märkte att han hade det kämpigare än syskonen.

– Jag hade en pojke redan så jag förstod att han var annorlunda, men jag ursäktade det med att ”alla är olika; han kommer att mogna senare, han har bara en massa nycker för sig”. Men jag visste att det låg mer bakom och att han inte var så glad. Jag visste bara att han kämpade med livet i allmänhet, säger hon.

Diana började med Falun Gong. Hon tilltalades av tanken att sätta andra först och av filosofins kärna.

Hon ville låta barnen prova Falun Gong, men tänkte att det kunde vara en utmaning för Brady.

– Jag trodde inte att han skulle förstå. Jag tänkte också att tanken att ”sätta andra först” var något som han inte skulle förstå och att han inte heller skulle ha nog med tålamod att göra övningarna, säger hon.

Men sonen blev snabbt intresserad, både av övningarna och av att läsa boken ”Zhuan Falun” som lär ut hur man kan förbättra sig genom att leva efter principerna sanning, godhet och tålamod.

Brady gör Falun Gongs femte övning; en sittande meditation.

Brady överraskade sin mamma och började mycket bestämt med metoden. På några månader förändrades han. Hans överkänslighet mot gluten försvann och han klarade av att vara uppmärksam i skolan.

– Han blev väldigt nöjd. Det var lättare att resonera med honom, han var omtänksam. Han blev mer social i skolan, säger Diana.

Hon tillägger att han är sig själv, fast gladare. Nu är han 12 år och har utövat Falun Gong i flera år. Tack vare det har han kunnat sluta både med medicineringen och terapin.

– Även om han fortfarande föredrar att vara med djur hellre än med människor så är han social när han behöver vara det. Nu handlar det inte längre om att förklara honom för världen utan istället att förklara världen för honom, säger hon.

Sömnproblem

Under en längre tid hade 10-åriga Malva, som bor i Sverige, svårt att somna om kvällarna. Varje kväll tog det lång tid att somna och ingenting verkade hjälpa. Det var påfrestande både för henne och för föräldrarna. Ofta blev hon förtvivlad över att inte kunna somna och orolig över att inte komma upp i tid på morgonen.

Föräldrarna försökte på olika sätt att hjälpa henne att somna.

– Vi brukar tänka på att ha det lugnt om kvällarna, att inte ha så många aktiviteter på skoldagarna och att inte leka med kompisar varje dag efter skolan. För mycket kreativitet när det är dags att somna och för mycket intryck under dagen kan göra det svårt att varva ner på kvällen, säger mamman.

Visst försökte de också att inte tänka på tiden fast det hade blivit sent, och att prata om saker som kan ”snurra runt i huvudet”. Det hjälpte ändå inte.

Föräldrarna utövar båda Falun Gong och har genom åren märkt att metoden är ett bra verktyg i vardagslivet. Ibland har barnen varit med och gjort någon övning och föräldrarna brukar prata med barnen om hur man kan använda sanning, godhet och tålamod som ledord i det man möter.

Vid ett tillfälle följde Malva med sin mamma till övningen med gruppen i ett grönområde. Eftersom hon var med gjorde de alla övningarna lite kortare så att hon skulle orka.

När de kom hem efter övningen var det läggdags. Hon somnade med en gång.

Innan de ska somna mediterar syskonen en liten stund. Foto: Eva Sagerfors

Efter det lade familjen till en kort meditationsstund till kvällsrutinen. Malva brukar känna sig lugn efter meditationen och somnar utan problem. Snart anslöt även lillebror som berättar att om han har ont i magen på kvällen så känns det bättre när han har mediterat.

"Oförbätterlig"

Som 10-åring var Long, som bor i Vietnam, känd för sitt dåliga beteende.

– Till exempel brukade jag slå mina kompisar. När jag ville ha en leksak som en kompis hade så ryckte jag den bara till mig och när de ville ha tillbaka saken så slog jag dem på näsan tills de blödde, säger han.

Han svor mycket och ville inte hjälpa till hemma. När föräldrarna bad honom att göra något muttrade han bara.

Longs mamma hade lagt märke till att han hade blivit mer och mer aggressiv under uppväxten. Han visade tecken på ADHD och läkarna sade att han hade en lättare störning. När han var fem år brukade han gå in i människors hus och röra vid deras saker utan tillåtelse. Han hade också sönder sin pappas saker.

Mamman kände sig hjälplös när ingenting verkade kunna hjälpa hennes son. Longs lärare i skolan kom ofta med klagomål till mamman.

– Jag visste ju att han är intelligent och har lätt att lära sig, men det betyder också att han snabbt lär sig dåliga vanor, säger hon.

En tid gick han i en särskild klass. I början var Long intresserad och lärde sig snabbt, men sedan tappade han intresset.

När Long såg sin mormor göra några övningar en dag frågade han vad hon gjorde.

– Hon berättade för mig att det är Falun Gong och frågade mig om jag ville kultivera. Jag sa nej och tänkte att varför skulle jag göra det när jag mår bra, berättar Long.

Varje gång han såg henne öva blev han nyfiken, men han ville veta mer. När han väl började hjälpte det honom att bli en bättre människa. Han har medvetet försökt sluta med sina dåliga beteenden.

– Nu svär jag inte längre och slåss inte med mina vänner, som jag gjorde innan. Jag har också börjat lyssna på mina mor- och farföräldrar, på mina föräldrar och lärare. Jag har slutat titta på dåliga filmer och jag vet hur jag ska kunna påverka mina syskon till det bättre. När jag känner mig ledsen så läser jag böcker.

Long försöker att ha tålamod när lillebror är retsam. Foto: DKN.tv

Han försöker verkligen tillämpa de tre principerna sanning, godhet och tålamod varje dag.

– När min lillebror retar mig tänker jag att jag behöver träna på tolerans. Jag förstår också att mina syskon är för små för att förstå allt.

Det gick också bättre i skolan. I fjärde klass hade han sämst betyg, medan han i femte var en av dem med bäst betyg. När hans lärare såg hur han förändrats började hon också med Falun Gong.

 

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.