Många samtal till Bris under jullovet

Många samtal till Bris under jullovet har handlat om oroväckande dåligt psykiskt mående. Foto: Bris


Under jullovet har stödlinjen Bris, tagit emot närmare 2000 samtal från barn som behövt någon att prata med. Ovanligt många av samtalen har handlat om ätstörningar, självdestruktivitet och tankar kring självmord. Det skriver Bris i ett pressmeddelande.

Under jullovet (21/12 – 6/1) hade Bris (Barnens rätt i samhället) kuratorer närmare 2 000 kontakter med barn. Det är en ökning med nästan 40 procent jämfört med förra jullovet. En del av förklaringen till ökningen kan vara att stödlinjen för första gången har haft öppet dygnet runt.

– Med dygnet-runt-öppet räknade Bris med att kunna besvara fler samtal från barn än tidigare jullov. Vi vet också att det som är jobbigt på dagen kan kännas ännu svårare för barn mot kvällen och natten när distraktionerna försvinner och ensamheten blir påtaglig, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare, i pressmeddelandet.

Allvarlig psykisk ohälsa har ökat

Ungefär hälften av samtalen under jullovet har enligt Bris handlat om allvarlig psykisk ohälsa. Till exempel har samtalen om ätstörningar ökat med 137 procent och samtal om självdestruktivitet med 106 procent jämfört med året innan. Även samtal om självmord har nästan fördubblats och blivit 84 procent fler. 

Magnus Jägerskog menar att det är oroande att så pass många samtal har handlat om allvarlig psykisk ohälsa det här jullovet. Ökningen av den typen av samtal är betydligt större än den totala samtalsökningen.

– Det är svårt att helt säkert säga vad som är en pandemieffekt och inte, men vi har nu befunnit oss i en pandemi i snart två år och noterat stadiga ökningar inom dessa samtalskategorier under hela året*, säger Magnus Jägerskog.

Högtider kan vara extra jobbiga

Andra vanliga samtalsämnen handlar om familjekonflikter bråk och våld, övergrepp och kränkningar. Enligt Bris kan högtider vara särskilt jobbiga för barn som växer upp med vuxna som dricker för mycket. Då kan utsattheten kännas extra påtaglig. Redan före jul hörde barn av sig med oro inför hur det skulle bli ifall vuxna dricker och om bråken som de vet brukar följa i spåren av det, skriver Bris.