Mammabloggen: Konsten att hitta lugnet i december
Stanna upp och betrakta det lilla, runt knuten eller precis där du är. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


December är nog den månad när vi bäst behöver göra oss medvetna om vad vi orkar, vad vi tycker om, vad vi vill, och kan prioritera. Även om vi i vår familj inte har en lista på "måsten" så känns det som att det ligger en filt av stress i luften under december, fram till jul. Då behövs det knep för att varva ner och se till att vi mår bra. Här är några av mina tips.

Det doftar av trä, det är tyst och trivsamt. Det är bara några dagar kvar till julafton och det känns som att vi har smitit från julhysterin. När andra tar långa, snabba steg på stan eller står i en lång kö och väntar på att få betala, så har jag och två av våra barn "gömt" oss i en snickarverkstad en bit från där vi bor i utkanten av stan.

Det var snart ett år sedan vi var på besök hos snickaren för att få lära oss mer om snickeri och snidandets konst. Det var min present till sonen som då fyllde 10 år. Vi gjorde allihop stora ögon när snickaren visade oss runt och sedan satt vi vid ett bord där vi fick lära oss och prova att skära ut mönster med fina knivar. Oj, vad vi trivdes, och oj, vilken kontrast till hur december annars känns.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Även om jag inte ställer stora krav på mig själv med julförberedandet så upplever jag att det i december, fram till julafton, ligger lite stress i luften. Det märks iallafall tydlig skillnad när juldagarna är över och det bara är några dagar kvar till nyårsafton. Då tycker jag att luften känns klar och frisk igen. Det är min känsla.

Så tänk om man hade en egen verkstad att gå ut i för att få lugn och ro, få använda händerna och ladda om. Det gör förstås gott med allt slags hantverk, som att göra papperspyssel, baka med barnen eller sy på något som kan bli en present. Sådant är lugnande och eftersom vi egentligen inte har några särskilda "måsten" inför jul så gör vi det vi känner för när det passar och då känns det ju roligt.

Men december är en månad med "extra allt" för de flesta av oss. Förutom det som en vanlig månad bjuder på så är det avslutningar, fler sociala tillfällen än vanligt som ska rymmas, kanske förberedelser för dessa, julklapparna!, packa för att åka iväg och så några punkter till. För att orka och för att det ska bli trevligt så hjälper det att inte se saker som måsten, man får säga nej och prioritera det som känns viktigast. Vi behöver inte vara med på alla avslutningar om det blir för mycket den dagen och vi har ingen lista på måsten i köket. Vill vi göra ett pepparkakshus och det inte ryms i december så går det lika bra i januari.

Sakta ner

Det finns olika sätt för att sakta ner tempot och ta små pauser och det tror jag många av oss mår bra av, särskilt den här månaden. Här är några tips.

Se det lilla

En skogspromenad då och då gör underverk, men oavsett vilken miljö vi är i så kan det göra gott att stanna upp och titta på det lilla.

Snöar det? Följ snöflingorna med blicken, låt fantasin gå dit den vill när du ser flingorna i gatlyktans ljus. Att titta på flingor som faller långsamt neråt är lugnande och kan ge en paus och utrymme att i nästa steg veta vad som är viktigast att ta hand om. När snön landat på en gren, passa på att gå riktigt nära och se om du ser de små snöstjärnorna. Stämmer det verkligen att varje snöstjärna är unik?

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bara på min väg till soprummet ser jag hur fint våra grannar har gjort omkring sina hus, hur rönnarna längs med gångvägen fortfarande bär tunga klasar av julröda bär, som om någon hängt dit dem som julpynt.

En kort promenad utan telefon eller musik kan ge en stunds reflektion och kanske få tankar att landa. Det här behöver inte vara något stort projekt som ska trängas in i schemat, det kan räcka med att använda stunden det tar att ta sig från punkt A till punkt B.

Blunda

Att blunda är också ett sätt att varva ner, att dämpa intrycken utifrån och stämma av med sig själv. Hur känns det egentligen? Kanske kommer jag på att jag behöver prioritera annorlunda. En halv minut i kön eller framför datorn kan göra skillnad.

Musik

Musik kan också göra mycket. Alla har vi våra favoriter och som vi kan ta till när vi vill komma i en viss stämning. För att sänka tempot kan jag sätta på till exempel finstämda Hildegard von Bingen som levde på 1000-talet och bland annat skrev musik. Den här vackra och högtidliga sången, med de klara och höga tonerna sveper bort all stress ur luften, får mig att stanna upp och landa.

Vi kan också lyssna på Dana Dragomirs vackra panflöjt, julmusik eller inte. Och när det gäller julsånger och stämning så är min självklara favorit "O helga natt" med Jussi Björling, så högtidlig och stor. När den fått klinga sent på kvällen den 23:e så känns det som att julen kan få börja.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.