Mammabloggen: Där jag har målet – ditåt går jag
Foto: Birdienne/Pixabay


Ibland kan det kännas som att man inte kommer någon vart och som att där är så mycket som stör och hindrar en från att komma dit man vill. Tack vare ett gott samtal och en fysisk upplevelse blev jag påmind om hur jag kan gå stadigare framåt – i stort eller smått.

För en gångs skull har jag åkt iväg helt själv bara för att ta mig en ordentlig simtur i en skogssjö. Vattnet är stilla när jag går i och det är något kallare än vad jag egentligen gillar, men eftersom jag har bestämt mig för en kvällstur så hindrar det mig inte. Mycket riktigt känner jag mig inte heller kall under simturen.

Det är första gången jag simmar lite längre bort i den här sjön och det känns spännande att titta in i vikarna och se hur där ser ut. Ibland simmar jag så tyst jag kan. Jag känner vattnet virvla under mig när jag tagit ett simtag. Det är verkligen avkopplande att bara notera sinnesintrycken, utan att något stör eller att jag ska göra något annat.

Små vågor att ta hand om

Så småningom börjar det blåsa lite och ytan blir till små vågor. Jag simmar vidare bortåt, med vågorna, tills jag känner mig nöjd och vänder. Men när vågorna kommer emot mig och skvalpar upp i ansiktet är det inte lika behagligt; plötsligt har jag fått någonting att hantera. En tränad simmare hade inte haft det här problemet, men jag simmar bara sporadiskt och alltid bröstsim med huvudet ovanför ytan.

Jag hittar på olika sätt för att återfärden ska bli lättare; jag lägger huvudet på sidan och kommer då undan skvättet och kan andas fritt. Men eftersom jag redan har simmat med huvudet på sidan ganska länge vill jag hellre ha huvudet rakt. Jag försöker tänka på min andning så att jag inte ska få vatten på mig precis när jag ska andas, men simningen blir inte särskilt smidig.

Jag tar sikte på och fokuserar på stranden dit jag ska och märker då att de små vågorna som kommer emot mig inte är något problem. Då minns jag ett mycket intressant samtal jag hade några dagar tidigare. Det handlade om hur vi kan ta fram våra mål.

– Som du har formulerat ditt mål, det är dit du kommer att sikta. Du kommer att omedvetet göra dina val för att nå det målet. Så tänk på hur du formulerar dina mål, sade min bekanta, som bland annat coachar ledare.

"Vart" och "varför"

När vi hade pratat ett tag om det så insåg jag att de rädslor och önskningar, kanske begär, som jag har kommer att göra min väg mot målet krokig, och kanske gör de att jag inte alls når dit. Jag förstod också poängen med att fundera över ett mål, i det lilla eller det stora, för att få klart för mig själv varför jag vill nå dit och precis vart det är jag vill komma. Genom att ha ”varför” klart och tydligt för mig kan jag motivera mig att röra mig mot målet, och att göra val som tar mig åt det hållet. Genom att ha ”vart” klart och tydligt är det lättare att se målet.

Att ha tänkt igenom det här gör att mitt mål kan lysa starkare för mig än det som kan distrahera mig och få mig på avvägar. Det gör det också lättare för mig att ta hand om det som hindrar mig i det jag egentligen vill göra. Det kan till exempel handla om att fastna på Facebook eller i återkommande tankar på godsaker. Då kan jag se vad som ligger bakom dessa saker för att släppa det och återta siktet på målet.

Att ha gjort den här lilla tankeprocessen med mig själv kan vara till hjälp till exempel när jag vill få bättre ordning hemma (vilken känsla vill jag ha när det är klart?), förbättra min relation till någon, eller förbättra en förmåga hos mig själv, det kan vara i arbetet eller på övrig tid. Här kan det vara till hjälp att skriva eller prata med någon för att få lite ordning i processen. När det är klart är det en bra idé att skriva ner vad jag kommit fram till.

Nöjd över den påminnelsen tar jag mer kraftfulla tag för att nå stranden; nu har jag verkligen varit ute i böljan tillräckligt länge och det känns dags att ta mig hem igen. Men i sinnet behåller jag upplevelsen av hur jag när jag lät målet lysa vägen för mig inte längre blev störd av lite skvättande bredvid mig.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.