Mammabloggen: Därför är det bra att kunna ”simma lugnt”
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Det är lätt att låta hjärnan snurra på och missa omgivningen, de subtila tecken som kan hjälpa oss att ta ansvar, men också det som kan ge oss ny energi. Att påminna oss om att "simma lugnt" kan göra stor skillnad i vardagen.

Häromdagen var vi till en sjö och badade. Vi var inte ensamma. Där det var grunt vatten var det lite stojigt med både barn och ungdomar. Jag simmade ut för att ta en kortare simtur. När jag simmat en liten bit bestämde jag mig för att försöka glida fram så tyst det gick. Jag tog lugna simtag, kände hur vattnet kändes mot mig och sträckte ut armarna så långt jag kunde för att kunna ta lugna, kraftfulla tag. Jag kände mig stark och närvarande. Det var skönt i vattnet och skönt att få vara i fred en liten stund.

På det här sättet fick hjärnan vila och jag kunde vara mer i nuet. Jag kom att tänka på uttrycket att ”simma lugnt”, som jag tycker är viktigt när man har mycket omkring sig. Det kan handla om att som här släppa tankarna och vara mer närvarande för att kunna uppfatta annat omkring en. Det kan också handla om att ta lättare på saker och ting, att inte oroa sig för det man inte kan påverka. Här tänker jag inte på att släppa allt ansvar eller att gå runt och vara i ett dåsigt tillstånd, även om det är vilsamt.

Landa i målet

Jag kommer att tänka på flera tillfällen när jag har nytta av att kunna simma lugnt. Det är förstås bra att kunna lägga märke till när hjärnan jobbar på och hindrar en från att vara närvarande, som när man når ett mål och behöver ta sig tid att landa för att kunna uppleva målet.

Ett enkelt exempel var när dottern och jag nyligen hade packat med oss middag och åkt till samma badsjö. Vi lade ut filten, satte oss ner och tog för oss av maten. Visserligen satt jag där alldeles stilla medan jag åt, men mitt i tuggandet kom jag på att jag inte riktigt var där. Jag märkte att jag i tanken var ute i vattnet och skyndade mig att tugga så att jag skulle komma till nästa punkt i programmet. Ändå var middagen en del av vår utflykt.

Jag slutade tugga, hejdade hjärnan, såg mig omkring, lyssnade och landade. Fåglarna kvittrade, kvällsljuset var vackert och bredvid mig satt dottern. Hon hade verkligen sett fram emot den här utflykten. Den här tanken som slog mig räckte för att jag skulle komma tillbaka och hamna på rätt plats, slappna av och finnas där med henne.

Att dela ögonblicken

Tänk vad jag skulle missa mycket om jag lät hjärnan snurra på hela tiden och bara befann mig i min egen lilla värld med alla mina viktiga saker. Ofta handlar det om nyanser som kan hjälpa mig i mina olika roller, till exempel som mamma.

Jag hade förmodligen missat vad sonen egentligen sade när han kom in i köket för någon dag sedan. Antagligen hade jag bara hört honom säga glatt:

– Det luktar passionsfrukt här!

Men eftersom jag var lugn och närvarande uppfattade jag något som ledde till en mycket rolig stund ihop. Jag frågade honom om det verkligen var ”pensionsfrukt” han hade sagt, för det var det jag hade hört. Jovisst var det det. Jag undrade hur han tänkte att det kom sig att de hette så. Det fanns förstås en enkel förklaring; de är ju så skrynkliga i skalet.

Vi skrattade gott och pratade sedan om hur de kan ha fått namnet passionsfrukt.

Skrynklig frukt. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jag hade antagligen inte heller haft den fina stunden med samma son i kanten av badsjön, då när han lade märke till hur skuggan ser ut på botten när man doppar sitt finger på vattenytan så att det blir ringar omkring.

Känna in

Jag märker ofta att det hjälper att vara lugn och närvarande för att kunna läsa av barnen när de har humör. Istället för att dras med i alla deras känslor, eller att ta dem personligt, kan jag ofta få en aning om vad som ligger bakom humöret. Det är ju inte alltid jag kan vara i ett lugnt tillstånd, men eftersom jag vet att det är en bra väg att gå kan jag påminna mig om det oftare.

När 9-åringen säger att han ska göra det jag ber honom om, men inte gör det genast, är det bra att kunna känna av hans tillstånd. Ibland gör han det han ska av sig själv efter en liten stund bara han får lite utrymme. Då är det respektfullt att inte tjata. Ibland behövs det en push för att få igång honom, medan han andra gånger kan vara alldeles för trött för att göra någonting alls och då är det bäst att bara låta honom vara i fred. Han kan göra det han ska en annan gång.

Att simma lugnt kan vara lättare sagt än gjort, men att ha erfarit vad det kan göra kan hjälpa en att oftare komma dit. För att kunna ta ansvar och känna in när någonting inte är som vanligt, eller bara för att låta hjärnan vila, kunna uppfatta det fina i omgivningen och låta den ge energi för att ladda om.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Som Ugglan i Fablernas värld brukade säga ”Simma lugnt!”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.