Mammabloggen: Missa inte det vackra i det lilla

Skogsstjärnans kronblad glittrar och ser ut som sammet när man ser den på nära håll. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Det är lätt att bara gå förbi dem, men tar man sig tid att sitta ner och se detaljerna så kan man bli rikligt belönad. En närmare titt på våra minsta blommor kan få en ny värld att öppna sig; en värld att förundras och glädjas över.

Jag får ett meddelande från pappa med en uppdatering om hur han och mamma har det i en sydligare del av Sverige. Mitt i meddelandet får jag veta:

”Blåbären håller på att knyta sig.”

Vad han menar är att blomningen är över och att han nu sett gröna kart på blåbärsriset. Det är bara en kort period som man kan hinna se de små vackra klockorna. De är goda att smaka på också – med en söt smak som man blir glad av, kanske för att det är naturen som bjuder.

Blåbärsblomma. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Blåbärsblommorna har nu blommat över i stora delar av Sverige, men jag undrar hur många som hann lägga märke till dem, eller ens vet hur de ser ut. Likadant tror jag att det är med många andra små blommor som sedan blir till bär.

Det går knappast att missa när häggen blommar och sprider sin lite tunga väldoft över stora områden. Doften av hägg betyder att vi befinner oss precis i början av sommaren, och när sedan syrendoften kommer är den lika välkommen. Om vi även gör oss mer uppmärksamma på det lilla så finns det mycket mer vackert att upptäcka och att glädjas över.

De små, gulgröna klockorna i vinbärsbuskarna är lätta att missa, fast vi kanske har buskarna i vår egen trädgård. Men för att se de fina, rosa tranbärsblommorna behöver vi ta oss ut i skogen och myrmarken, och det kan det vara värt.

Vinbärsblomma. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Tranbärsblommor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Rosling växer också i våtmarker. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

När jag tittar riktigt nära på sådana här små blommor ser jag detaljer, som att där finns små, små hår på foderbladen eller att de är alldeles blanka. Jag ser färgskiftningarna över hela kronbladet, hur ståndarna och pistillerna ser ut och hur luddigt pollenet ser ut. Det är värt att ta fram ett förstoringsglas för att titta närmare.

Det tycker jag är så fascinerande och jag blir glad av att se det vackra i detaljerna. Jag kan förstås inte låta bli att berätta det för barnen, både för att få dela upplevelsen och för att visa dem vad man kan hitta både i stort och smått.

Skogsstjärnorna ser bara ut som vita prickar på en grön himmel när man snabbt går förbi dem i skogen, men när man sitter ner och tittar närmare kan man se att kronbladen skimrar och glittrar. Det ser ut som sammet. Tänk att en sådan liten blomma kan vara så förunderligt skapad.

Skogsstjärna. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jag och 11-åringen går en liten tur på en stig i skogen. Solen strilar fram mellan träden och den gröna mossan ser ut som att den lyser. Vi ser skogsstjärnor förstås och upptäcker att de har olika många kronblad. De flesta har 6-7 stycken, men en del kan ha fler. Det är varmt och stilla i skogen den här dagen och vi får båda en känsla av lugn – här hinner man med och det är bara att ta för sig av upptäckter. Och när jag sedan tittar efter blommor i blåbärsriset ser jag att de knutit sig även hos oss.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.