Löfven: Beslut om en coronakommission innan sommaren
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Epoch Times-arkivbild


Flera partier har drivit på att det ska tillsättas en coronakommission som granskar Sveriges hantering av den pågående pandemin. Enligt Aftonbladet kan ett beslut fattas redan innan sommaren.

– Vi har sagt att det ska bli en coronakommission och vi har sedan dess arbetat så snabbt som möjligt för att få fram förutsättningarna för det. Nu kommer vi att fatta beslut för en kommission innan sommaren, säger statsminister Stefan Löfven (S) till tidningen.

Ulf Kristersson säger till Aftonbladet att han är glad att det snart blir ett beslut. Han menar att en kommission är viktig ”för att kunna utvärdera krisen löpande med skeenden i färskt minne”.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att man vill tillsätta en kommission omgående och att man vill ha en särskild sanningsutredning som ingår om döden på äldreboenden.

– Sverige har drabbats svårare än jämförbara länder med betydligt fler dödsfall än våra grannländer. Misslyckandet att stänga ute smitta från äldrevården har på ett förödande sätt slagit mot sårbara riskgrupper. Den svenska krishanteringsmodellen har också fått skarp internationell kritik, sade partiledare Jimmie Åkesson i pressmeddelande på fredagen.

Anders W Johnsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet, säger till TT att han också är glad över beskedet.

– Den här krisen kan pågå under mycket lång tid. Det här är inte som tsunamin och Estonia, att det är en avskild händelse. Detta kan pågå i månader eller till och med år.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.