loading


Blåbär är bra för hjärnan.
Blåbär är bra för hjärnan.
Hälsa

Livsmedel som stärker hjärnan

Mohan Garikiparithi

Vore det inte toppen om det fanns ett magiskt piller för hjärnstyrka? Eller åtminstone något livsmedel man kunde äta för att vara säker på att minnet och förmågan att ta beslut fortfarande är bra i framtiden?

Tyvärr är saker och ting inte så enkla. Minnet blir sämre och det är vanligt att den kognitiva förmågan går utför med åren. Låg stimulans, inflammation, isolering, med mera, kan allt bidra till att hjärnan blir långsammare. En sak man ändå kan fundera på är hur kosten påverkar hjärnans hälsa.

Kosten kan slå till i högre ålder. Bortsett från att aptiten kan försämras, så kan måltiderna bli mindre näringsrika. Det kan handla om en vana eller minskad lust att laga mat, men många människor äter mindre hälsosam mat när de blir äldre och det här kan ha stor inverkan på hjärnans hälsa.

Att bibehålla hjärnans hälsa och minska minnesförlust och försämrad kognitiv förmåga involverar flera faktorer, men vad man äter kan hjälpa eller hindra. Här är några livsmedel som är nära kopplade till förbättrad hjärnhälsa.

Gröna blad

Spenat, grönkål och broccoli innehåller alla rikligt med K-vitamin och antioxidanter som kan hjälpa till att få försämringen av kognitiv förmåga att gå långsammare. Ät gärna tre portioner (3 dl) dagligen.

Grönkål kan stuvas, hackas i sallad eller mixas i en grön drink med en höghastighetsmixer.

Fet fisk

Omega-3, särskilt DHA, spelar en viktig roll för hjärnhälsan. Förutom att omega-3 har antioxidativ verkan, så finns det också i stora mängder i hjärnan. Forskare har kopplat dessa fetter till lägre nivåer beta-amyloid, plack som formas i hjärnan och kan bidra till Alzheimers. Vildfångad tonfisk, lax och ål är bra källor. Här rekommenderas tre portioner per vecka.

Bär

Bär innehåller flavonoider, som har antioxidativ effekt. I en forskningsstudie såg man att genom att äta fem deciliter eller mer blåbär och jordgubbar per dag kunde minnesförsämringen minska med mer än två år.

Valnötter

De här nötterna är fulla av hälsosamma fetter som kopplas till bättre minne. De är rika på omega-3-fettsyrana ALA, som kan minska blodtrycket och förbättra cirkulationen, vilket hjälper till att få mer syrerikt blod till hjärnan. Ungefär en handfull per dag borde vara tillräckligt.

Valnötter är gott i yoghurten, på gröten, i salladen, eller bara som snacks.

Mohan Garikiparithi har examen i medicin från Osmania University. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

För Livsmedelsverkets rekommendationer, se här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Blåbär är bra för hjärnan.
Blåbär är bra för hjärnan.
Hälsa

Livsmedel som stärker hjärnan

Mohan Garikiparithi

Vore det inte toppen om det fanns ett magiskt piller för hjärnstyrka? Eller åtminstone något livsmedel man kunde äta för att vara säker på att minnet och förmågan att ta beslut fortfarande är bra i framtiden?

Tyvärr är saker och ting inte så enkla. Minnet blir sämre och det är vanligt att den kognitiva förmågan går utför med åren. Låg stimulans, inflammation, isolering, med mera, kan allt bidra till att hjärnan blir långsammare. En sak man ändå kan fundera på är hur kosten påverkar hjärnans hälsa.

Kosten kan slå till i högre ålder. Bortsett från att aptiten kan försämras, så kan måltiderna bli mindre näringsrika. Det kan handla om en vana eller minskad lust att laga mat, men många människor äter mindre hälsosam mat när de blir äldre och det här kan ha stor inverkan på hjärnans hälsa.

Att bibehålla hjärnans hälsa och minska minnesförlust och försämrad kognitiv förmåga involverar flera faktorer, men vad man äter kan hjälpa eller hindra. Här är några livsmedel som är nära kopplade till förbättrad hjärnhälsa.

Gröna blad

Spenat, grönkål och broccoli innehåller alla rikligt med K-vitamin och antioxidanter som kan hjälpa till att få försämringen av kognitiv förmåga att gå långsammare. Ät gärna tre portioner (3 dl) dagligen.

Grönkål kan stuvas, hackas i sallad eller mixas i en grön drink med en höghastighetsmixer.

Fet fisk

Omega-3, särskilt DHA, spelar en viktig roll för hjärnhälsan. Förutom att omega-3 har antioxidativ verkan, så finns det också i stora mängder i hjärnan. Forskare har kopplat dessa fetter till lägre nivåer beta-amyloid, plack som formas i hjärnan och kan bidra till Alzheimers. Vildfångad tonfisk, lax och ål är bra källor. Här rekommenderas tre portioner per vecka.

Bär

Bär innehåller flavonoider, som har antioxidativ effekt. I en forskningsstudie såg man att genom att äta fem deciliter eller mer blåbär och jordgubbar per dag kunde minnesförsämringen minska med mer än två år.

Valnötter

De här nötterna är fulla av hälsosamma fetter som kopplas till bättre minne. De är rika på omega-3-fettsyrana ALA, som kan minska blodtrycket och förbättra cirkulationen, vilket hjälper till att få mer syrerikt blod till hjärnan. Ungefär en handfull per dag borde vara tillräckligt.

Valnötter är gott i yoghurten, på gröten, i salladen, eller bara som snacks.

Mohan Garikiparithi har examen i medicin från Osmania University. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

För Livsmedelsverkets rekommendationer, se här.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024