Livrustkammaren bygger ny basutställning
Under 2018 bygger Livrustkammaren en ny basutställning som beräknas öppna i början av 2019. Även i fortsättningen finns det möjlighet att se museets "highlights" som t.ex Streiff - hästen som Gustav II Adolf red i slaget vid Lützen 1632. Foto: Erik Lernestål


Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum, vars unika samlingar skildrar Sveriges kungliga historia. Nu skapar Livrustkammaren en ny basutställning, för föremålens bevarande och för tillgänglighet.

Museets samling av föremål från den svenska kungliga historien saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands. Den nya basutställningen ska gestalta och berätta om det förflutna på ett tydligare sätt än idag, för att möta den ”moderna museibesökaren, som kanske inte alltid vet ’allt’ om Sveriges kungliga historia”, säger Livrustkammarens museichef Malin Grundberg i ett pressmeddelande.

En av de viktigaste nyheterna i utställningen är en sammanhållen kronologisk berättelse om monarkins makt under 500 år. Samlingarna presenteras på nya sätt, genom befintlig och pågående forskning inom flera områden. Livrustkammaren vill berätta om Sveriges historia genom monarkin och personer kopplade till den, från Gustav Vasa till nutid.

Även i fortsättningen kommer museet visa de omtyckta och bekanta föremålen, men det blir också möjligt att uppleva nya föremål som aldrig tidigare visats på museet, berättar Grundberg.

Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren. Foto: Erik Lernestål

– Vi ger mer plats åt de kungliga kvinnorna och deras betydelse. Vi lyfter också fram 1800- och 1900-talen, men även vår egen tid mer jämfört med dagens basutställning. Vi tar in det internationella perspektivet i beskrivningen av det förflutna. Sveriges kungliga historia har inte varit isolerad från omvärlden och det ska tydliggöras. Och den magiska museikänslan, ”Livrustkammarkänslan” som idag finns i utställningen ska vi värna om. Den rustika enkla elegans som präglat museet ska vara vägledande även i den nya utställningen, säger Malin Grundberg.

2016 besöktes Livrustkammaren av ca 450 000 personer där barn och skolungdomar utgör en väsentlig del. Den nya utställningen kommer att vara lättare att förstå och beröra fler sinnen, vilket underlättar lärande. En stor del av museets besökare är utländska turister och vi kommer även göra det enklare för dem att ta del av utställningen. Att inte ha någon förkunskap om Sveriges historia ska inte vara något hinder.

Med anledning av ombyggnationen kommer större delen av museet på entréplan att hålla stängt under 2018 med start den 8 januari. På museets nedre utställningsrum kan man dock fortfarande ta del av de kungliga vagnarna och utställningen ”I love you madly – en berättelse om det passionerade förhållandet mellan Axel von Fersen och Marie Antionette”. Den nya basutställningen beräknas öppna i början av 2019.