Lindstedt uppges misstänkt för säkerhetsbrott
Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt rapporteras vara misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Foto: Leif R Jansson/TT-arkivbild


Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt misstänks för brott mot rikets säkerhet, enligt flera medier.

Åklagare Hans Ihrman bekräftar att en person har delgivits misstanke om brottet, men inte mer än så.

Den misstänkta har också via tingsrätten bett att få en försvarsadvokat.

Dagens Nyheter hänvisar till att tingsrättens och Åklagarmyndighetens handlingar vad gäller den delgivna misstanken har samma diarienummer som utredningen gällande den tidigare ambassadören. Både DN och SVT har källor som säger att det rör sig om Lindstedt.

Ingen person är dock frihetsberövad säger Hans Ihrman, som leder förundersökningen, till TT.

– Jag vill inte säga någonting mer just nu, men det kommer att bli klarare längre fram, säger han om fallet.

Sedan tidigare är det känt att han leder utredningen om Lindstedts möte med en kinesisk affärsman om den fängslade svenske förläggare Gui Minhai. Misstanken där gäller "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt" – att en person utan tillstånd kan ha låtit sig användas som ombud för en främmande makt. Det är en av de lagöverträdelser som ryms under brott mot rikets säkerhet.

Utrikesdepartementets kommunikationschef Anna Björkander skriver till TT att "UD inte kan kommentera på grund av förundersökningssekretess. Utöver det är det inte heller UD:s sak att kommentera utan vi hänvisar till åklagaren".

(TT)