Angela Gui om mötet: Stämningen var hotfull
Angela Gui, dotter till frihetsberövade Gui Minhai. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT-arkivbild


Den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui utsattes för påtryckningar under det omtalade mötet som svenska Kina-ambassadören bjöd in till.

– Om jag behövde gå på toa så behövde någon följa med mig, säger hon till SVT:s Agenda.

En kinesisk affärsman bekräftar att ett hemligt möte ägde rum i Stockholm om Gui Minhai som ambassadör Anna Lindstedt bjöd in till. Enligt utrikesdepartementet (UD) informerade inte Lindstedt i förväg om mötet och hon utreds nu av Säkerhetspolisen för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Gui Minhais dotter Angela Gui var med på mötet och där ska hon ha utsatts för påtryckningar.

– Jag upplevde stämningen som extremt intensiv och väldigt oklar eftersom jag gång på gång försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där, vad det var för information jag skulle få, och så vidare, säger hon i Agenda.

– Och det var väl när jag började ifrågasätta den här planen som stämningen började bli riktigt hotfull. Om jag behövde gå på toa så behövde någon följa med mig, och det var också en av de här affärsmännen som jag fick intrycket hade koll på alla på ett sätt som jag inte uppfattade som normalt, fortsätter hon.

"Musikaktiviteter"

Den kinesiska konsulten säger till Sveriges Radios Ekot att han är "mycket bekant" med Kina-ambassadören Anna Lindstedt.

Ekot uppger att man tagit del av dokumentation gällande deras bekantskap som visar på att den är "etablerad och långvarig". Den kinesiske affärsmannen ska ha hjälpt ambassadören med att ordna nya kontakter i Kina.

Affärsmannen är tystlåten om själva mötet och säger att det handlade om musikaktiviteter för svenskar i Kina. Han uppger att han inte har något med politik att göra.

Den kinesiske affärsmannen vill inte säga något om Gui Minhais dotter Angela Gui, som var med på mötet, eller vad som sades.

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte.

M: Korten på bordet

Enligt Angela Gui har de kinesiska representanterna under mötet uppmanat henne att inte prata med medier om faderns fall och att detta i sin tur ska ha fått stöd av ambassadören Anna Lindstedt.

UD uppgav först att ingen på departementet känt till mötet, men ändrade sig senare till att ingen som arbetat med fallet Gui Minhai känt till mötet.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger till Svenska Dagbladet att UD måste redovisa vad som egentligen har hänt.

– Det är ett av de kanske allvarligaste konsulära fallen på många år med tanke på det maktspråk och inflytande Kina har. UD måste lägga korten på bordet.

(Malin Johanson/TT)

Fakta

Gui Minhai-fallet

(TT)

Detta har hänt:

3 februari: Angela Gui, dotter till den svensk-kinesiske förläggaren som är frihetsberövad i Kina, säger i en intervju med SvD att hon haft ett möte i Sverige med kinesiska representanter gällande sin far.

13 februari. Angela Gui skriver på sin blogg om mötet i Stockholm som ägt rum i slutet av januari på inbjudan av Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt. UD säger att man ska utreda Anna Lindstedt och uppger att man fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Lindstedt nu utreds.

14 februari: Säpo uppger att man bedriver en förundersökning efter att mötet blivit känt. Förundersökningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

15 februari: Utrikesminister Margot Wallström kommenterar kritiken mot Sveriges Kina-ambassadör. Wallström uppger att UD inte hade kännedom om mötet och att man ser väldigt allvarligt på händelsen.

16 februari: UD förtydligar att ingen som arbetar med Gui Minhai-fallet haft kännedom om mötet. UD vill inte svara på frågan om det då finns andra personer, och i så fall vilka, som haft vetskap om mötet som ägde rum i Sverige.

Källa: TT

Fakta: Gui Minhai

(TT)

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari förra året färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.