Den 23 april 1616 dog både William Shakespeare och Miguel Cervantes – två av historiens stora författare. Till deras minne anordnas en årlig internationell världsbokdag.
Dagen brukar uppmärksammas med litterära aktiviteter landet över och är också starten på världsbokveckan som avslutas 29 april. Till följd av pandemin var många aktiviteter i år inställda, men ett flertal arrangörer lyckades anpassa sig genom att arrangera digitala möten. En av aktörerna var Stockholms stadsbibliotek som tillsammans med Stockholms stad sände eventet digitalt.
Världsbokdagen hölls första gången 1995 och instiftades av Unesco med syfte att främja den individuella läsningen, men också för att uppmuntra författarskap och bekämpa analfabetismen. Världsbokdagen firas alltid den 23 april.
Under kvällen med Stockholms stadsbibliotek möter jag flera olika författare. Bland dessa finns Henrika Andersson och Maria Sann som ger ut ABC-boken ”Bokstavsvärldar”. Författarna ger en inblick i hur det är att skriva för att uppmuntra till läsande hos små barn. De beskriver en lekfull process där en allvarlig uppgift, det att få nästa generation att ta till sig kunskap, blir just en allvarlig lek.
Henrika förklarar hur hon ser varje bokstav som en egen värld, hur varje bokstav har en speciell känsla och knyter an till vissa upplevelser.
– Det fanns bokstäver som jag var lite rädd för. Sedan fanns det bokstäver, som R, som var min farmors bokstav. När jag började läsa förstod jag att alla bokstäver var olika världar, berättar hon.
Båda författarna beskriver en lust och en lekfullhet i sitt skrivande. Att det är en process där man testar ord, leker med bokstäverna och skapar något som manar till fortsatt lek i barnens läsinlärning.
– Jag sa till både Henrika och Amanda att jag är med och gör den här boken, men jag måste få vara med och leka, berättar Maria.
Boken och barns läsinlärning görs just genom leken. Ett syfte med ”Bokstavsvärldar” är just att uppmuntra barnen att utforska läsandets värld genom att leka i den.
– Gå med i den här leken och utforska det vidare. Vad är A för dig och hur kan du utforska det vidare? säger Henrika.
Kvällen avslutas med Shakespeare, det var ju trots allt han som tillsammans med Cervantes var de stora inspiratörerna till temadagen. William Shakespeare räknas som en av det engelska språkets största författare som på många vis förnyade sättet att spela teater på. Shakespeare kom på idén att skriva manus som spelar upp parallella historier, samt låta skådespelare hålla monologer som tydligt visar vad de tänker.
Han agerade samtida med Cervantes som är mest känd för sin historia om Don Quijote – romanen med en huvudperson som genom att läsa för mycket riddarromaner börjar tappa kontakten med verkligheten och attackerar väderkvarnar.
Stockholms stadsbibliotek hade även ett event med underrubriken ”Vi firar som de i Katalonien”. För även om Unesco infriade temadagen 1995 med inspiration från bland annat Shakespeare, så finns en äldre katalansk tradition där man, på samma dag sedan medeltiden, ger bort en ros till någon man tycker om. 1925 ändrades traditionen till att även omfatta att ge bort böcker. Den katalanska traditionen handlar i grunden om att hylla stadens skyddshelgon sankt Göran som avrättades just den 23 april.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.
