Läkare döms till fängelse – plundrade vårdcentral på mångmiljonbelopp
En läkare i Göteborg döms till fängelse för att ha plundrat vårdcentralen på mångmiljonbelopp. Foto: Epoch Times-arkivbild


En läkare som ägde Angered Care i Göteborg döms till fängelse för att plundrat vårdcentralen på mångmiljonbelopp och fört över pengar utomlands. Det skriver Göteborgs-Posten.

Det var i november 2017 som politikerna bestämde att vårdcentralen skulle stängas då man ansåg att patientsäkerheten hotades. Hälso- och sjukvårdsnämnden hade upptäckt brister i både läkarkompetens och utrustning.

Dagen innan hade mannen tillsammans med sin fru lämnat Sverige. Han greps dock på flygplatsen i Dubai och har suttit frihetsberövad sedan dess.

I juli avslöjade SVT att asylsökande bokades in på ständiga återbesök på vårdcentralen för småsaker som lätt förkylning och huvudvärk. För varje besök tjänade Angered Care 1 400 kronor under året 2015.

Den 53-årige läkaren döms till fängelse i tre år och nio månader för grov oredlighet mot borgenärer och för sex fall av grovt bokföringsbrott.

Målet rör främst de 29 miljoner kronor som överfördes i två omgångar till ett bolag i Dubai, Land Med United, som han kontrollerade.

Samtidigt var han också ägare till Angered Care och dess bemanningsföretag, Farabi Medcare. Han åtalades för en av överföringarna på 17 miljoner.  

Under 2016 omsatte ägaren 19,9 miljoner kronor varav vinsten var 14 miljoner kronor, enligt den egna redovisningen.

Tingsrätten fastslår att bemanningsbolaget har fungerat som verktyg för att tillskansa de offentligt finansierade intäkterna från vårdcentralen. Samtidigt har läkaren dolt ”den osedvanligt höga vinstmarginal” som verksamheten inbringade.

Han döms också för grova bokföringsbrott i både Angered Care och Farabi Medcare. Mannen får också näringsförbud i fem år. Vårdcentralens enhetschef och en 36-årig man som skötte bokföringen, åtalades också för detta brott. Men tingsrätten friade de båda männen då man fann att de var underställda ägaren och därmed inte agerat på egen hand.

Västra Götalandsregionen kräver Angered Care på 22,5 miljoner kronor. Bolaget är dock försatt i konkurs.

Den dömde mannen kommer att överklaga domen, säger advokat Magnus Hedenberg till Göteborgs-Posten.