Många ensamkommande vid Sergels torg dras in i kriminella miljöer
Cirka 120 ensamkommande från Afghanistan är involverade i narkotikaförsäljning runt Sergels torg i Stockholm. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Cirka 300 ensamkommande verkar i kriminella miljöer runt Sergels torg i Stockholm eller riskerar att dras in i gängkriminalitet. Det rapporterar SVT.

Samtidigt rapporterar SR Ekot att uppemot 120 ungdomar från Afghanistan är involverade i narkotikaförsäljning runt Sergels torg.

Enligt citypolisen, Lennart Karlsson, har problemet ökat efter sommaren, något som TV4 tidigare har rapporterat om. Nu hänger allt fler där och många av dem saknar boende.

– Problemet är att de är desperata och utsatta. Och gängen kan erbjuda en säng för natten, säger han till SVT.

Christian Frödén, vid gränspolisen, anser dock att siffran är lågt räknad. Detta eftersom man inte har något exakt statistik på hur många ensamkommande som hamnar i utanförskap och dras in i gängkriminalitet.

– Bara runt plattan vid Klara-kvarteret har ungefär 300 individer sin hemmabas. Alla är inte afghanska ungdomar och alla är inte fast i gängmiljöer. Men det är unga som saknar tilltro till myndigheter och som förr eller senare hamnar där om läget inte ändras, säger han.

Gränspolisen Christian Frödén. Foto: Skärmdump/SVT

Kriminologer håller just nu på att sammanställa en forskningsrapport från polismyndigheten i samarbete med Malmö universitet.

Runt de ensamkommande finns även finns ett stort antal unga tjejer och uppåt som har hamnat i kriminaliteten, säger Christian Frödén.

– Det är svenska tjejer med trasslig bakgrund från 13 år och uppåt, de används som drogkurirer, säger han till SVT.

Polisen samarbetar med socialarbetare som ofta åker med i polisbilen och försöker prata med ungdomarna. Men enligt polisen finns det ingen plats att erbjuda dem.

Polisen Fredrik Gårdare ser stora faror med att ensamkommande rekryteras in i gängkriminaliteten. Han menar att det är svårt att komma ut igen när man är utan socialt skyddsnät och ”eftersom de inte har något att förlora är de inte rädda att använda grovt våld”, säger han till tv-kanalen.

Även i Göteborg har polisen sett att allt fler ensamkommande öppet säljer droger i centrum. Det rör sig om 15–20 ungdomar. I Uppsala handlar det om minst 25 personer. I Malmö har man en liknande problembild.

Även i Västerås finns det 30–40 hemlösa afghaner där många utnyttjas av kriminella. Tidigare rapporterade SVT att polisen varnar för framväxten av ett parallellsamhälle.