Krönika: Det är inte bara förlossningen i Lycksele som måste stoppas

Baksidan: Mellan raderna

För första gången i modern tid har en politisk insider utanför Kristdemokraterna talat om vad som krävs för att styra svensk sjukvård undan katastrofen. Dan Andersson, före detta chefsekonom på LO. Foto: Dan Andersson


Som i början på Ice Age-filmerna sprider sig issprickorna snabbt och oförutsägbart för vårddebattens vidkommande. Dock inte från etablerade opinionsbildare som i stället försöker lista ut hur sprickorna löper, och vad den döende permafrosten avslöjar när isen smält tillräckligt.


Lotta Grönings redogörelse (Epoch Times 03/23) för resultaten av 30 års strukturförändringar i norra Sverige, följdes av Malin Ackermanns (DN Debatt den 20 januari) uppmaning om att ”Svensk sjukvård måste ta tillbaka stafettpinnen”. Detta efter Region Västerbottens beslut att förlänga stängningen av BB-avdelningen i Lycksele på obestämd tid. Regionen har aviserat återstart den dag en privat utförare har kontrakterats. Till en beräknad kostnad två till fyra gånger högre än tidigare.

Liksom i Kiruna och Sollefteå, för att nämna de tidigare mest kända exemplen, är den folkliga vreden kompakt. Men det finns även en lika okuvlig stolthet:

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!