Kritiserad kinesisk utbildning byter namn
Konfuciusinstitut och -klassrum blir ”center för språkligt samarbete”
Filosofen Konfucius har fått ge namn åt Kinas språk- och kulturutbildningar i utlandet. Nu byter dessa namn, efter kritik mot propaganda och censur. Foto: Pxhere


Kinas Konfuciusinstitut har stängts i Sverige liksom på många andra håll i världen, efter kritik mot att kommunistregimen använt dem för att sprida propaganda och utöva censur på andra länders skolor och lärosäten. Nu byter den kontroversiella verksamheten namn.

Organisationen bakom Konfuciusinstituten hette tidigare Hanban, men har nu fått namnet ”Utbildningsministeriets center för språkutbildning och samarbete”, skriver Hongkongtidningen South China Morning Post. Information om namnbytet cirkulerade i helgen på sociala medier och dess riktighet har enligt tidningen bekräftats av en insatt källa inom utbildningssektorn.

Konfuciusinstituten har samarbetat med högskolor och universitet i andra länder och erbjudit gratis undervisning i kinesisk kultur och språk. Hanban har stått för både tillsättningen av lärare och framtagandet av utbildningsmaterial – vilket innebar att instituten inte fick berätta för studenterna om till exempel massakern på Himmelska fridens torg. Lärarna var handplockade för att passa partiets profil. Sålunda var exempelvis inte utövare av den i Kina förföljda meditationsmetoden Falun Gong välkomna att arbeta där. Det finns även Konfuciusklassrum, som bedrivit motsvarande verksamhet på gymnasienivå.

Det första Konfuciusinstitutet startades i Sydkorea 2004 och 2018 fanns det 548 institut och närmare 2000 klassrum runt om i världen.

Hanban var anslutet till Kinas utbildningsdepartement och det ska även den nya organisationen vara. Enligt Hongkongtidningen kommer namnbytet som ett svar på den tilltagande kritiken mot att instituten och klassrummen fungerar som kommunistregimens redskap för att sprida sin ideologi och marknadsföra sin agenda inne på andra länders utbildningsinstitutioner.

Sverige var det första europeiska landet som öppnade ett Konfuciusinstitut men i år avslutades de sista samarbetena med Hanban. Det har även stängts enheter i bland annat USA, Danmark, Nederländerna, Frankrike och Belgien. Sistnämnda land har anklagat Konfuciusinstitutet på ett universitetet i Bryssel för spionage.

Det nya centret för språkligt samarbete ska enligt den statskontrollerade informationssajten China.org.cn, i samarbete med andra länder, syssla med undervisning i kinesiska, stödja akademisk forskning och examinera såväl lärare som studenter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.