David Lega (KD): Kinas globala ambitioner måste stoppas
Europaparlamentarikern anser att det inte går att återupprätta normala relationer med Kina
David Lega sitter i Europaparlamentet för KD och betonar vikten av europeisk enighet mot Kinas globala maktambitioner. Foto: Yi Zhang/NTD


Kristdemokraterna har flera gånger höjt rösten mot Kina, bland annat i en debattartikel i DN författad av partiledaren Ebba Busch och Europaparlamentarikern David Lega. Detta bemötte Kinas ambassad med den lydnadskrävande hotfullhet som blivit ambassadör Gui Congyous varumärke. David Lega sitter i EU:s utrikesutskott och är orolig för vad som händer ifall västvärlden inte står upp mot Kinas allt aggressivare planer.

David Lega befarar att det kan innebära stora problem för såväl Sverige som land som världen i stort, om Kinas planer för global dominans inte stoppas. Han vänder sig mot att människor som enbart ser världen som siffror och kvartalsrapporter hävdar att Sverige inte har råd att stå upp mot Kina, att det skulle kosta för mycket att bryta lukrativa handelsavtal och säkra det industriella oberoendet.

– Bortsett från det faktum att det är fel, inte minst ur ett människorättsperspektiv, är det från mitt perspektiv ett litet pris att betala jämfört med vad det skulle stå på prislappen om Kina långsiktigt dominerar världen ekonomiskt, säger David Lega i en intervju med Epoch Times systermedia NTD.

Vi får aldrig glömma att USA är ett fritt och demokratiskt land där människor tillåts demonstrera och åtnjuter grundläggande friheter.

Han menar att det är uppenbart vilken roll Kina siktar på att inta i världen.

– De investerar i företag och de investerar i länder.

Målet är global dominans. Men det går inte att jämföra Kina med dagens främsta nation, USA.

– Ifall vi skulle jämföra USA och Kina i fråga om till exempel polisvåld som det pratas mycket om nu, så kan polisvåld naturligtvis aldrig accepteras oavsett var det förekommer. Och både USA och Kina har allvarliga problem med rasism och ett oproportionerligt bruk av våld inom sina poliskårer. Men det finns fler skillnader än likheter mellan USA och Kina. Vi får aldrig glömma att USA är ett fritt och demokratiskt land där människor tillåts demonstrera och åtnjuter grundläggande friheter.

Det går sålunda inte att jämställa de båda länderna ideologiskt, påpekar David Lega.

Vill se EU enat mot Kina

För att motverka kommuniststatens strävan efter global makt måste EU inta en gemensam hållning mot Kina, anser David Lega

– Den hållningen måste ta hänsyn till att dagens Kina är betydligt starkare både ekonomiskt och militärt, och befinner sig längre bort från en demokratisering än vad landet gjorde 1989.

Han anser att Kina sedan dess har utnyttjat västländernas välvilja för att berika sig självt samtidigt som det har intensifierat förtrycket av sitt eget folk.

– Under den pågående pandemin har Kina bevisat för världen att det inte är en internationell partner att lita på. Det är en korrumperad, totalitär och imperialistisk regim och nu är det dags för EU att vidta åtgärder för att bekämpa Kinas industrispionage och säkerställa Europas industriella oberoende, så att vi själva kan tillverka nödvändig medicinsk skyddsutrustning. EU behöver sätta press på Kina för att garantera lika villkor för europeiska och kinesiska företag.

När vi pratar om Wuhan-viruset måste vi börja med fakta. Kina ljög för och vilseledde världen.

KD:s partiledare Ebba Busch drog på sig den kinesiska ambassadens verbala eldgivning när hon vid en riksdagsdebatt pratade om Wuhan-viruset (av Epoch Times namngett som KKP-viruset, även kallat nya coronaviruset), ett sätt som ligger i linje med hur man traditionellt har namngett virus och sjukdomar: efter var eller av vem de upptäcktes. David Lega förklarar varför även han använder det begreppet.

– När vi pratar om Wuhan-viruset måste vi börja med fakta. Kina ljög för och vilseledde världen. De tystade dem som försökte larma världen om vad som pågick, de höll tillbaka information om hur kraftigt virusets spridning var och de censurerade sökord online. Dessutom höll de inne med informationen om att viruset kunde smitta mellan människor liksom om det verkliga dödstalet. Istället för att aktivt och brådskande vidta åtgärder och larma världen om farorna, gav Kina denna pandemiska smitta fri lejd ut ur landet, samtidigt som det satte diplomatiskt tryck på andra länder för att de skulle hålla sina gränser öppna. Så det är ett faktum att Kinas kommunistregim bär ett stort ansvar för denna pandemi.

Inte möjligt återgå till normal Kinarelation

David Lega tror därför att det blir omöjligt att återgå till det normala i relationen med Kina, när pandemin så småningom lägger sig.

– Grunderna för tilliten är borta, säger han.

Kinas ambassad har vid upprepade tillfällen kontaktat KD med hot efter att partiets ledare har gjort uttalanden som kommuniststaten inte uppskattat.

– Efter artikeln om Wuhan-viruset [i DN 27/5] fick vi ett brev från ambassadören sänt direkt till min partiledare Ebba Busch. I brevet hotade han med att hennes och mina ord kunde skada de svensk-kinesiska relationerna för flera år framöver.

Och jag vill bara säga att vi aldrig kommer att låta oss tystas!

Detta agerande visar vad Kinas regim går för, menar David Lega.

– Genom att försöka tysta oss med hot visar den kinesiska ambassadören och regimen tydligt att de inte respekterar vår demokrati och vår yttrandefrihet. Och jag vill bara säga att vi aldrig kommer att låta oss tystas!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.