Kriget förstörde min hälsa – men så fann jag ett oväntat botemedel


Jag var soldat i Vietnamkriget. Även om jag överlevde, medan många andra soldater som stred med mig dog, så gav kriget mig skador och sår. Det skulle påverka mig senare i livet med långtgående konsekvenser.

Det här är historien om hur jag nådde hälsa och lycka efter sjukdomar på grund av det förödande kriget, och efter ett svårt och olycksdrabbat liv.

Agent Orange och kemisk krigsföring

1973, när jag var 18 år, gick jag med i infanteriet och kämpade för mitt land. Under de kommande tre åren deltog jag i många strider, och en gång blev jag skottskadad. Där fanns också det ständiga hotet om att smittas av malaria av myggorna.

Under flera år sprutades nästan 75 800 000 liter olika kemikalier och växtgifter ut över hela Vietnam, som en del av ett kemiskt krigsföringsprogram. Det dödligaste bland dessa var Agent Orange. Agent Orange är känd för de skador på miljön det orsakade – det innehåller den mycket giftiga kemikalien dioxin – men även orsakat stora hälsoproblem för dem som utsattes för detta ämne. Många soldater och civila drabbades av sjukdom och dålig hälsa på grund av Agent Orange.

Även jag hade oturen att drabbas.

Min pluton marscherade en gång genom en kemiskt skadad skog i västra Truong Son, där vi på grund av svåra förhållanden tvingades dricka vatten som var förorenat av Agent Orange.

 

Det skulle senare allvarligt påverka mitt liv när jag övergick till ett liv som civilist. I stället för att lämna slagfältet bakom mig led jag i åratal av sviterna efter den kemiska skada jag hade fått. Olika sjukdomar plågade mig, en efter en, med kronisk smärta och känslor av hopplöshet som följd.

Ett svårt civilt liv

Efter fem år av intensiva strider återvände jag till min hemstad med flera utmärkelser.

Vid den tidpunkten var jag bara 23 år, men kände mig mycket äldre. Kriget hade orsakat stor skada på mitt land och dess folk; jag var inte den ende som kände effekterna av de brutala striderna. Jag visste att jag hade haft tur som inte hade dött eller fått min kropp genomborrad av granatsplitter.

Jag hade offrat så mycket och längtade efter att få vara en civilperson igen, och få bilda familj och leva ett normalt liv.

Jag bestämde mig för att börja studera igen och lära mig maskinproduktion. Jag var fast besluten att skapa mig ett bra liv, men det var vid den här tidpunkten som mina hälsoproblem började visa sig. Det förändrade mitt hopp om ett normalt liv.

När vårt land byggdes upp igen så hade vi mycket lite mat, och ransonerna var få. Under långa perioder fick jag och mina medstudenter bara bobofrön att äta, en dålig näringskälla. Som ett resultat av att aldrig få nog att äta utvecklade min redan svaga kropp olika mag- och tarmproblem och även hemorrojder. Jag kunde inte sitta, och var tvungen att äta och studera stående.

Sedan diagnostiserades jag med en hudsjukdom, kopplad till exponering för Agent Orange, vilket jag tyckte var väldigt jobbigt.

En oväntad vändning var att min examensavhandling underkändes, trots att jag var en utmärkt elev. Jag fick senare reda på att jag var ett offer för en politisk strid mellan två av mina lärare. På grund av detta kunde jag inte ta examen.

Lurad och nedstämd lämnade jag skolan och fick ett jobb. 1984 gifte jag mig, och tursamt nog fick mina barn inte några symtom på Agent Orange-komplikationer, något som många av mina medsoldaters barn fick. Jag fortsatte att arbeta på mitt enkla jobb, och efter 20 år gick jag i pension, men med mina magra besparingar så hade jag och min familj knappt tillräckligt med pengar för att överleva.

Författaren återvände till arbetslivet efter att ha pensionerats.

Ett år efter att jag hade gått i pension ändrades regeringens politik, vilket gav pensionärer en månadsinkomst, men på grund av olyckliga omständigheter fick jag inte detta. Jag var därmed tvingad att återigen börja jobba, och den här gången gjorde jag karriär som mekanisk ingenjör.

Som ett sätt att komplettera min inkomst bestämde jag mig för att producera och bearbeta svart te för export. Efter att ha gjort en större investering som såg ut att ha en stor chans att lyckas, krossades mina drömmar. Kriget bröt ut i Mellanöstern, vilket gjorde det omöjligt att sälja te till utlandet. Min verksamhet gick under.

Författaren försökte sig på att producera te för export men det misslyckades.

En vändning till det sämre

Fram tills nu, trots de hälsoproblem jag hade efter att ha utsatts för Agent Orange, hade jag kunnat fungera i samhället och leva ett relativt normalt liv. Nu tog det dock en vändning till det sämre och de latenta effekterna av att ha exponerats för Agent Orange började dyka upp.

Jag utvecklade nervsmärtor. Mina leder var så smärtsamma och svullna så att jag var tvungen att sluta med jobbet. Jag kunde inte ens höja mina händer eller vrida på huvudet, och jag hade svårt att komma upp från min säng. Min kropp kändes som om den skulle gå sönder och jag visste inte vilka fler symptom som skulle komma när de andra effekterna av Agent Orange skulle visa sig.

Mina läkare ordinerade medicin för smärtan, men den orsakade svåra magproblem på grund av min tarmsjukdom. Andra mediciner gjorde mig illamående. Vid denna tidpunkt utvecklade jag en kronisk luftvägsinfektion som fick mig att hosta hela natten. Utöver det blev min syn suddig.

Sedan blev allt bara värre.

På jobbet var jag med om en olycka där ett stort järnrör föll ner på mitt huvud, vilket resulterade i regelbundna krampanfall.

Jag led också av svår psoriasis, och jag fick sår som täckte hela kroppen. De var kliande och smärtsamma och det fanns inget botemedel förutom att få skadorna behandlade med laser.

I desperation vände jag mig till kinesisk medicin och även om jag upplevde att det blev lite bättre var jag allt annat än frisk. Den kinesiska medicingrytan kokade dagligen och behandlingarna var långa och mödosamma.

Författaren försökte att med hjälp av kinesisk medicin bli bättre.

Jag gick från att vara hoppfull, till desperat och sedan till hjälplös allteftersom varje ny behandling misslyckades. Det verkade som om det inte skulle finnas någon läkare eller medicin som skulle kunna bota mig. Mina sjukdomar var för många och det verkade som att min hälsa aldrig skulle kunna återställas. Jag förlorade allt hopp om att jag någonsin skulle få tillbaka hälsan och få må bra igen. Efter så många år av kamp och smärta utan någon lättnad i sikte så kände jag att mitt liv inte var värt att leva.

Vändningen

Eftersom jag hade så mycket tid över så gick jag varje dag till en närliggande park där jag tittade på en gammal man som övade qigongövningar. Jag härmade hans rörelser i hopp om att ett mirakel skulle inträffa och att dessa övningar skulle förbättra min hälsa.

De hade ingen effekt på mig förrän jag en dag såg den gamle mannen öva någonting helt annat. Han satt tyst på marken, med sina ben korsade över varandra. När jag frågade honom om det berättade han för mig att den här metoden var den mest kraftfulla. Han sade att det var en del av en speciell qigong- och meditationsmetod som heter Falun Dafa, även kallad Falun Gong, en gammal kinesisk, andlig kultiveringsmetod, och att jag skulle ha nytta av att lära mig den och utöva den.

Det var något speciellt med den här gamle mannen och energin hos gruppen människor som var med honom i parken, så jag bestämde mig för att prova det. Jag hade verkligen ingenting att förlora. De visade mig de fem övningarna, fyra stående och en sittande, och jag började öva.

Jag gjorde Falun Gong-övningarna varje dag från och med då, även om vissa av dem var smärtsamma och svåra att utföra på grund av min artrit och mina problemen med lederna.

Författaren mediterar tillsammans med andra Falun Gong-utövare.

Utöver att göra övningarna betonar metoden att man ska förbättra sin karaktär och följa principerna sanning, godhet och tålamod; en filosofi som det berättas om i Zhuan Falun, Falun Dafas huvudbok. Jag läste boken och följde principerna i mina tankar och handlingar. Jag började ge upp mina många negativa fasthållanden och strävade efter att vara en god människa och att förbättra mitt sinne enligt det som lärdes ut.

Trots att övningarna var svåra i början fortsatte jag, och inom sex månader började många av mina sjukdomar försvinna. Jag kunde först inte tro det eftersom jag trodde att jag aldrig skulle hitta något som kunde hjälpa mig. Jag trodde att det var mitt öde att vara sjuk för resten av mitt liv.

Tårar av tacksamhet faller när jag nu tänker på det. Alla mina sjukdomar har försvunnit. Nu kan jag äta och dricka vad jag vill. Det största miraklet inträffade när min psoriasis och mina hudinfektioner försvann nästan helt. Jag kan nu gå utomhus utan skjorta, något som jag aldrig kunde ha föreställt mig innan.

Författaren kan nu gå utan skjorta, någonting som var omöjligt förut.

Jag kommer ihåg när jag städade huset inför nyår och jag såg mitt gamla medicinskåp som var fullt av mediciner och örter. De var alla täckta med ett lager av damm. Det var ett otroligt ögonblick för mig att få kasta alla dessa mediciner och veta att jag aldrig kommer att behöva dem igen.

Tacksam för en andra chans

Jag har inte haft ett lätt liv, men nu har jag funnit sinnesfrid; en skatt som är värd mer än någonting annat. Jag reparerar elektriska apparater för att tjäna lite extra pengar, och jag arbetar med sårade soldater. Min kost är enkel, men min kropp är stark.

Nu när författaren är frisk så kan han spela orgel när han är tillsammans med Veteranernas Konstförening.

Jag är även organist i Veteranernas Konstförening, något som min dåliga hälsa tidigare hindrade mig från. När jag spelar några av låtarna som skrivits av Falun Dafa-utövare rinner tårar av tacksamhet. Falun Dafa har lyft mig ur ett liv präglat av sjukdom, lidande och elände och gett mig en andra chans. Inte många människor får en sådan chans och jag kan fortfarande knappt tro på de många mirakel som jag fått uppleva när jag har utövat denna kraftfulla qigongmetod.

Min uppriktiga önskan är att hjälpa alla dem som lider genom att berätta för dem om de djupgående och underbara effekterna av Falun Dafa.

Nguyen Van Bai bor i staden Yen Bai, Vietnam.

Fakta

Falun Gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.