Krematorium i Kina fick kroppar med dödsorsak ”oidentifierad lunginflammation”
Medicinsk personal tittar till en patient med COVID-19, på Red Cross hospital i Wuhan, Kina, den 6 mars, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Chefen för ett krematorium i kinesiska Jining i provinsen Shandong i östra Kina upptäckte nyligen att några av de kroppar anläggningen tog emot från lokala sjukhus hade dödsattest med ”oidentifierad lunginflammation” som dödsorsak.

Han blev orolig när myndigheterna mörklade dödsfall relaterade till coronavirusutbrottet.

”Min personal vet bara hur man bränner kroppar. De har väldigt lite medicinsk kunskap. Sjukhusen skrev dödsorsaken som oidentifierad lunginflammation. Mina arbetare blev livrädda”, sade chefen för krematoriet i en intervju med kinesiskspråkiga Epoch Times.

Han sade att i februari hade hans krematorium fått ta emot fyra eller fem kroppar från två av stadens sjukhus med dödsorsaken ”oidentifierad lunginflammation”.

Samtidigt annonserade ledningen i Jining den 8 mars: ”Fram till den 7 mars har 7 260 patienter diagnosticerats med COVID-19 [den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset] … Ingen patient befinner sig i allvarligt eller kritiskt tillstånd.”

Chefen för krematoriet var orolig för att sjukhus inte rapporterade dödsfall som är relaterade till det pågående utbrottet. ”Sjukhus har förmåga att tydligt skriva dödsorsaken, men de gjorde ingen [klar] märkning.”

Två gånger i februari lämnade han formella klagomål till borgmästarens direktlinje. Samtalet bekräftades via ett internt ledningsdokument som The Epoch Times fått ta del av. Första gången han ringde var den 3 februari då han bad om hjälp och sade att den okända dödsorsaken kan ”försätta min personal i fara”.

Den 7 februari ringde han igen och frågade: ”Bär de här kropparna på smittsamma virus? … Vår personal på krematoriet har inga skyddsdräkter”, enligt dokumentet. Efter att han hade ringt samtalen skickade sjukhusen inga fler kroppar som hade dött av lunginflammation, säger han.

”Sedan den 21 februari får vi inte längre den här sortens kroppar från [tre lokala sjukhus]. Kropparna som dog av lunginflammation har skickats till andra krematorier i staden”, säger han till The Epoch Times.

När The Epoch Times kontaktade ett av sjukhusen svarade de att de inte var ett designerat sjukhus för COVID-19-behandling, och att de inte har förmågan att avgöra om en patient är smittad med coronaviruset eller inte.

Samtidigt säger det andra sjukhuset att de har förmåga att detektera COVID-19, men att de inte utför ett diagnostiskt test på en patient om inte en läkare har godkänt det.

Sjukhuset ville inte säga om någon av deras patienter hade dött av det nya coronaviruset. De ville inte heller säga vilka kriterier som läkare använder för att avgöra om en patient ska få ges ett diagnostest för COVID-19.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.