Kostnaderna för socialbidrag ökar kraftigt i Uppsala
Kostnaderna för socialbidrag ökar kraftigt i Uppsala. Foto: Epoch Times-arkivbild


Kostnaderna för socialbidrag i Uppsala skenar. Den främsta orsaken är att kommunen har tagit emot ganska många flyktingar, skriver Upsala Nya Tidning.

På fyra år har antalet bidragstagare ökat snabbt. 2015 utbetalades 276 miljoner kronor i försörjningsstöd. Förra året var det 376 miljoner kronor. I år ligger prognosen på 402 miljoner kronor.

– Den främsta anledningen är att Uppsala tagit emot ganska många flyktingar, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, till tidningen.

Så många som 75 procent av de vuxna bidragstagarna i Uppsala är utrikes födda, enligt Upsala Nya Tidning.

Det är framför allt många barnfamiljer som får försörjningsstöd. Men även många unga vuxna, där en stor del av dem är ensamkommande, får också bidrag. Kommunen skriver på sin hemsida att över 250 ensamkommande ungdomar beviljas ekonomiskt bistånd varje månad.

Kommunens prognoser visar att försörjningsstödet kommer att fortsätta öka. År 2022 tror man att summan kommer att ligga på 455 miljoner kronor.

– Utvecklingen är mycket oroväckande. Att bekämpa utanförskapet och arbetslösheten i den här gruppen är den största utmaningen som kommunen står inför, säger Mohamad Hassan, till tidningen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.