loading





Forskning visar att vissa frukter, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel är direkt kopplade till minskad risk för diabetes.
Forskning visar att vissa frukter, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel är direkt kopplade till minskad risk för diabetes.
Mat

Kost baserad på frukt och grönsaker minskar risken för diabetes

Greenmedinfo

Du har säkert hört om fördelarna med att äta frukt och grönsaker, men visste du att en kost rik på dessa naturliga livsmedel kan vara nyckeln till att undvika diabetes?

Flera studier visar att en kost rik på frukt och grönsaker minskar risken för att utveckla typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes.

Bladgrönsaker och mörkgula grönsaker minskar risken för typ 2-diabetes

Forskare från Harvard och USA:s folkhälsomyndighet (CDC) samarbetade för att undersöka sambandet mellan konsumtion av frukt och grönsaker, och kvinnor i riskzonen för typ 2-diabetes, en gång kallad vuxendiabetes men som nu inträffar allt oftare även hos barn.

studien från 2004, som leddes av Brigham Womens Hospital vid Harvard Medical School i Boston, USA, undersöktes om ett högt intag av frukt och grönsaker skyddar mot uppkomsten av typ 2-diabetes, och om specifika undergrupper av frukt och grönsaker påverkar diabetesrisken på olika sätt.

Studien bestod av knappt 40 000 kvinnliga sjukvårdare som var minst 45 år och som var fria från hjärtsjukdomar, stroke och cancer vid tidpunkten för studien och som inte tidigare hade diagnostiserats med diabetes. Detaljerad kostinformation lämnades av knappt 30 000 (95 procent) deltagare som fyllde i ett frågeformulär med 131 frågor om matintag som omfattade 28 grönsaker och 16 frukttyper.

Grönsakerna delades in i grupper, såsom korsblommiga (broccoli, kål, blomkål, brysselkål), mörkgula (morötter, gul squash, sötpotatis), gröna blad (spenat, grönkål, sallad), och andra (majs, blandade grönsaker, selleri, aubergine, svamp och betor).

Studiens resultat visade att ju mer frukt och grönsaker man åt desto mindre var risken för att utveckla diabetes, vilket stödjer resultaten hos andra liknande studier. Det var dock inte alla frukter och grönsaker som gav samma positiva hälsoeffekter. Av de specifika livsmedel som studerades var intag av gröna bladgrönsaker och mörkgula grönsaker starkt kopplade till en minskad risk för typ 2-diabetes, medan stärkelserika grönsaker som potatis visade en signifikant ökad risk för typ 2-diabetes.

[Redaktörens anmärkning: Andra studier tyder på att intag av livsmedel som potatis och ris i samband med diabetes är nära kopplat till en insulinhöjning som inträffar när man äter dessa livsmedel tillsammans med animaliska proteiner.]

Foto: Ella Olsson

Frukt och grönsaker minskar risken för graviditetsdiabetes

I en studie som publicerades i juli 2019 i tidskriften International Journal for Vitamin and Nutrition Research, undersökte en tvärvetenskaplig forskargrupp i Teheran i Iran kopplingen mellan intag av frukt, grönsaker och mejeriprodukter, och graviditetsdiabetes hos gravida kvinnor.

Kvinnor som inte haft diabetes tidigare kan drabbas av graviditetsdiabetes. Den uppkommer då vanligtvis runt mitten av graviditeten, mellan vecka 24 och 28, och kan sedan återkomma om man skulle bli gravid på nytt. Läkare rekommenderar ofta att man skall äta en balanserad kost och motionera regelbundet för att hålla graviditetsdiabetes i schack, men vissa kvinnor behöver även insulin för att kunna hantera tillståndet.

Den här studien genomfördes under en period på sjutton månader på ett slumpmässigt urval gravida kvinnor mellan 18 och 45 år som befann sig i första halvan av sina graviditeter.

Av de drygt 1000 deltagarna i studien testade 71 kvinnor positivt för graviditetsdiabetes. Baserat på resultaten från BMI-tester (Body-mass Index) och från kostfrågeformuläret fastställde forskarna att en kost rik på frukt och grönsaker "signifikant minskade risken för graviditetsdiabetes."

Kvinnor som åt 2 portioner per dag eller mindre hade betydligt högre risk att drabbas av graviditetsdiabetes än de som åt minst 5 portioner per dag. Ingen koppling hittades mellan mejeriprodukter och graviditetsdiabetes. Forskarna drog slutsatsen att frukt- och grönsakskonsumtion hos kvinnor i fertil ålder kan bidra till att förebygga graviditetsdiabetes.

Andra studier har gett liknande resultat. En studie som publicerades i november 2018 följde 1 337 gravida kvinnor i västra Kina. Totalt 199 kvinnor, 14,9 procent av deltagarna, utvecklade graviditetsdiabetes. Man utgick från 3 olika kostmodeller: en växtbaserad, en köttbaserad och en baserad på hög protein-låg stärkelse. I slutet av studien fastställde forskarna att det inte fanns något signifikant samband mellan att man införde en kostmodell tidigt under graviditeten och risken för graviditetsdiabetes senare under graviditeten. Däremot såg man att en kost med hög protein-låg stärkelse var kopplad till en lägre risk för graviditetsdiabetes bland kvinnor som var överviktiga före graviditeten.


Förutom en ökad risk för återfall av graviditetsdiabetes under kommande graviditeter, har kvinnor som haft graviditetsdiabetes högre risk att utveckla typ 2-diabetes.

I en studie från mars 2019 som publicerades i European Journal of Nutrition undersöktes sambandet mellan intag av frukt och grönsaker och onormal glukostolerans bland kvinnor som tidigare haft graviditetsdiabetes.

I den här studien deltog totalt 281 kvinnor som tidigare haft graviditetsdiabetes, omkring sex år efter graviditeten. Forskarna undersökte deras kostintag och klassificerade kvinnorna efter normal glukostolerans och onormal glukostolerans, som är en viktig faktor i utvecklingen av typ 2-diabetes.

Resultaten av studien visade att kvinnor med onormal glukostolerans hade betydligt mindre frukt och grönsaker i sin kost och åt frukt mer sällan än kvinnor med normal glukostolerans.

För att illustrera den stora skillnad som bara en liten förbättring av kosten kan göra, så var en ökning av bara en portion med frukt och grönsaker kopplad till minskad risk för att få onormal glukostolerans. Forskarna drog slutsatsen att högre intag av frukt och grönsaker i kosten kan kopplas till en lägre sannolikhet för onormal glukostolerans och minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes hos kvinnor med tidigare graviditetsdiabetes.

GMI Research Group är engagerade i att undersöka nutidens viktigaste miljö- och hälsofrågor. Särskild betoning ligger på miljöhälsa. Vårt fokuserade och ingående forskningsarbete undersöker många olika vägar för att komma fram till hur den mänskliga kroppen på ett direkt sätt återspeglar det sanna tillståndet i omgivningen. Detta arbete är återgett och publicerat med tillstånd från GreenMedInfo LLC. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading





Forskning visar att vissa frukter, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel är direkt kopplade till minskad risk för diabetes.
Forskning visar att vissa frukter, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel är direkt kopplade till minskad risk för diabetes.
Mat

Kost baserad på frukt och grönsaker minskar risken för diabetes

Greenmedinfo

Du har säkert hört om fördelarna med att äta frukt och grönsaker, men visste du att en kost rik på dessa naturliga livsmedel kan vara nyckeln till att undvika diabetes?

Flera studier visar att en kost rik på frukt och grönsaker minskar risken för att utveckla typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes.

Bladgrönsaker och mörkgula grönsaker minskar risken för typ 2-diabetes

Forskare från Harvard och USA:s folkhälsomyndighet (CDC) samarbetade för att undersöka sambandet mellan konsumtion av frukt och grönsaker, och kvinnor i riskzonen för typ 2-diabetes, en gång kallad vuxendiabetes men som nu inträffar allt oftare även hos barn.

studien från 2004, som leddes av Brigham Womens Hospital vid Harvard Medical School i Boston, USA, undersöktes om ett högt intag av frukt och grönsaker skyddar mot uppkomsten av typ 2-diabetes, och om specifika undergrupper av frukt och grönsaker påverkar diabetesrisken på olika sätt.

Studien bestod av knappt 40 000 kvinnliga sjukvårdare som var minst 45 år och som var fria från hjärtsjukdomar, stroke och cancer vid tidpunkten för studien och som inte tidigare hade diagnostiserats med diabetes. Detaljerad kostinformation lämnades av knappt 30 000 (95 procent) deltagare som fyllde i ett frågeformulär med 131 frågor om matintag som omfattade 28 grönsaker och 16 frukttyper.

Grönsakerna delades in i grupper, såsom korsblommiga (broccoli, kål, blomkål, brysselkål), mörkgula (morötter, gul squash, sötpotatis), gröna blad (spenat, grönkål, sallad), och andra (majs, blandade grönsaker, selleri, aubergine, svamp och betor).

Studiens resultat visade att ju mer frukt och grönsaker man åt desto mindre var risken för att utveckla diabetes, vilket stödjer resultaten hos andra liknande studier. Det var dock inte alla frukter och grönsaker som gav samma positiva hälsoeffekter. Av de specifika livsmedel som studerades var intag av gröna bladgrönsaker och mörkgula grönsaker starkt kopplade till en minskad risk för typ 2-diabetes, medan stärkelserika grönsaker som potatis visade en signifikant ökad risk för typ 2-diabetes.

[Redaktörens anmärkning: Andra studier tyder på att intag av livsmedel som potatis och ris i samband med diabetes är nära kopplat till en insulinhöjning som inträffar när man äter dessa livsmedel tillsammans med animaliska proteiner.]

Foto: Ella Olsson

Frukt och grönsaker minskar risken för graviditetsdiabetes

I en studie som publicerades i juli 2019 i tidskriften International Journal for Vitamin and Nutrition Research, undersökte en tvärvetenskaplig forskargrupp i Teheran i Iran kopplingen mellan intag av frukt, grönsaker och mejeriprodukter, och graviditetsdiabetes hos gravida kvinnor.

Kvinnor som inte haft diabetes tidigare kan drabbas av graviditetsdiabetes. Den uppkommer då vanligtvis runt mitten av graviditeten, mellan vecka 24 och 28, och kan sedan återkomma om man skulle bli gravid på nytt. Läkare rekommenderar ofta att man skall äta en balanserad kost och motionera regelbundet för att hålla graviditetsdiabetes i schack, men vissa kvinnor behöver även insulin för att kunna hantera tillståndet.

Den här studien genomfördes under en period på sjutton månader på ett slumpmässigt urval gravida kvinnor mellan 18 och 45 år som befann sig i första halvan av sina graviditeter.

Av de drygt 1000 deltagarna i studien testade 71 kvinnor positivt för graviditetsdiabetes. Baserat på resultaten från BMI-tester (Body-mass Index) och från kostfrågeformuläret fastställde forskarna att en kost rik på frukt och grönsaker "signifikant minskade risken för graviditetsdiabetes."

Kvinnor som åt 2 portioner per dag eller mindre hade betydligt högre risk att drabbas av graviditetsdiabetes än de som åt minst 5 portioner per dag. Ingen koppling hittades mellan mejeriprodukter och graviditetsdiabetes. Forskarna drog slutsatsen att frukt- och grönsakskonsumtion hos kvinnor i fertil ålder kan bidra till att förebygga graviditetsdiabetes.

Andra studier har gett liknande resultat. En studie som publicerades i november 2018 följde 1 337 gravida kvinnor i västra Kina. Totalt 199 kvinnor, 14,9 procent av deltagarna, utvecklade graviditetsdiabetes. Man utgick från 3 olika kostmodeller: en växtbaserad, en köttbaserad och en baserad på hög protein-låg stärkelse. I slutet av studien fastställde forskarna att det inte fanns något signifikant samband mellan att man införde en kostmodell tidigt under graviditeten och risken för graviditetsdiabetes senare under graviditeten. Däremot såg man att en kost med hög protein-låg stärkelse var kopplad till en lägre risk för graviditetsdiabetes bland kvinnor som var överviktiga före graviditeten.


Förutom en ökad risk för återfall av graviditetsdiabetes under kommande graviditeter, har kvinnor som haft graviditetsdiabetes högre risk att utveckla typ 2-diabetes.

I en studie från mars 2019 som publicerades i European Journal of Nutrition undersöktes sambandet mellan intag av frukt och grönsaker och onormal glukostolerans bland kvinnor som tidigare haft graviditetsdiabetes.

I den här studien deltog totalt 281 kvinnor som tidigare haft graviditetsdiabetes, omkring sex år efter graviditeten. Forskarna undersökte deras kostintag och klassificerade kvinnorna efter normal glukostolerans och onormal glukostolerans, som är en viktig faktor i utvecklingen av typ 2-diabetes.

Resultaten av studien visade att kvinnor med onormal glukostolerans hade betydligt mindre frukt och grönsaker i sin kost och åt frukt mer sällan än kvinnor med normal glukostolerans.

För att illustrera den stora skillnad som bara en liten förbättring av kosten kan göra, så var en ökning av bara en portion med frukt och grönsaker kopplad till minskad risk för att få onormal glukostolerans. Forskarna drog slutsatsen att högre intag av frukt och grönsaker i kosten kan kopplas till en lägre sannolikhet för onormal glukostolerans och minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes hos kvinnor med tidigare graviditetsdiabetes.

GMI Research Group är engagerade i att undersöka nutidens viktigaste miljö- och hälsofrågor. Särskild betoning ligger på miljöhälsa. Vårt fokuserade och ingående forskningsarbete undersöker många olika vägar för att komma fram till hur den mänskliga kroppen på ett direkt sätt återspeglar det sanna tillståndet i omgivningen. Detta arbete är återgett och publicerat med tillstånd från GreenMedInfo LLC. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024