loadingSalvia har en mängd olika medicinska egenskaper, och är fullproppad med näringsämnen och antioxidanter.
Salvia har en mängd olika medicinska egenskaper, och är fullproppad med näringsämnen och antioxidanter.
Mat

Salvia – en fantastisk ört som stärker kropp och sinne

Jaya Jaya Myra

Du känner säkert till salvia, men vet du hur värdefull den här örten är för din hälsa, och ditt välmående? Det är en av de örter som vi alla hört talas om, men som vi kanske inte har i skåpet. Men efter att ha läst det här är det mycket troligt att du kommer lägga till den bland dina andra favoritkryddor.

Salvia, även känd som Salvia officinalis, eller kryddsalvia tillhör myntafamiljen och är hemmahörande i Medelhavsområdet. Den har en doft av tall och toner av sött, bittert, citrus och eukalyptus i sin smak. Den här kraftiga, smakrika blandningen kan skrämma bort många amatörskockar, men när du vet hur man lagar mat med salvia kan du ta del av dess många hälsofördelar.

Salvia är en kraftfull medicinalväxt med ett brett spektrum av hälsoeffekter.

Dr. David Friedman, naturläkare och författare till boken Food Sanity säger att ”salvia är full av antiinflammatoriska- och antioxidantföreningar, inklusive rosmarinsyra, karnosol och kamfer. Salvia är en vanlig ingrediens i vissa munskölj på grund av dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.”

Salvians antibakteriella egenskaper hjälper till att förhindra plack. Munskölj som innehåller salvia har också visat sig effektivt döda Candida albicans, som kan bidra till karies och en mängd andra hälsoproblem.

Salvia är en kraftfull medicinalväxt med ett brett spektrum av hälsoeffekter. Låt oss börja med kognitiv funktion. Det är välkänt och vetenskapligt bevisat att Salvia förbättrar den kognitiva funktionen, skärper minnet och förebygger neurodegenerativ sjukdom. Om du har problem med att fokusera kan salvia hjälpa till. Salvia innehåller också en mängd näringsämnen och antioxidanter som bidrar till att stödja hälsan genom att förhindra eller försena cellskada, vilket förmodligen är orsaken till att den har visat sig skydda mot många typer av cancer.

Salvia officinalis, eller kryddsalvia är hemmahörande i Medelhavsområdet och används i matlagning.

Har du problem med blodsockerreglering? Det är inte alltid säkert att det har så mycket att göra med din kost eller livsstil. Vissa populationer, inklusive asiater och sydasiater, kämpar med diabetes och insulinresistens mer än vad västerlänningar gör, även i yngre åldrar och med lägre BMI. Salvia har visat sig förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockernivåerna, och kan bidra positivt, även om du i övrigt har en utmärkt kost och sunda livsstilsvanor.

Lider du av smärta eller ett kroniskt tillstånd såsom fibromyalgi? Salvians kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper kan bidra till att minska smärta och hjälpa kroppen att återställa balansen. Det kan till och med bidra till att förbättra ämnesomsättningen och främja viktminskning, som många människor med kroniska hälsotillstånd kämpar med. Salvia är känt för att behandla en mängd andra sjukdomar, såsom att minska menstruationskramper, lindra värmevallningar, halsbränna, gaser, minska överproduktion av svett, behandla depression, sänka kolesterol och en mängd andra tillstånd. Som jag nämnde tidigare; finns det något som Salvia inte kan hjälpa till med?

Om du inte är säker på hur du ska börja använda salvia kan du prova att strö lite ovanpå en soppa eller pastarätt. Men kom ihåg att du kommer långt med lite grand, så använd den sparsamt eller i rätter där smaken passar in. Saliva passar bra till fet mat och kött, pasta, gnocchi, olika tomat- och gräddbaserade pastasåser, och kan användas till att göra en utsökt vegansk cashew-ostsås eller ett smörgåspålägg. Du kan också göra ett aromatiskt salviate och ta del av dess hälsofördelar på det sättet. Det är bara att sätta igång och börja prova dig fram med den fantastiska salvian!

Jaya Jaya Myra är författare och hälso- och livsstilsexpert med inriktning på kroppens välbefinnande, stresshantering, mindfulness, mat och ett naturligt, hälsosamt liv. För mer artiklar besök www.JayaJayaMyra.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSalvia har en mängd olika medicinska egenskaper, och är fullproppad med näringsämnen och antioxidanter.
Salvia har en mängd olika medicinska egenskaper, och är fullproppad med näringsämnen och antioxidanter.
Mat

Salvia – en fantastisk ört som stärker kropp och sinne

Jaya Jaya Myra

Du känner säkert till salvia, men vet du hur värdefull den här örten är för din hälsa, och ditt välmående? Det är en av de örter som vi alla hört talas om, men som vi kanske inte har i skåpet. Men efter att ha läst det här är det mycket troligt att du kommer lägga till den bland dina andra favoritkryddor.

Salvia, även känd som Salvia officinalis, eller kryddsalvia tillhör myntafamiljen och är hemmahörande i Medelhavsområdet. Den har en doft av tall och toner av sött, bittert, citrus och eukalyptus i sin smak. Den här kraftiga, smakrika blandningen kan skrämma bort många amatörskockar, men när du vet hur man lagar mat med salvia kan du ta del av dess många hälsofördelar.

Salvia är en kraftfull medicinalväxt med ett brett spektrum av hälsoeffekter.

Dr. David Friedman, naturläkare och författare till boken Food Sanity säger att ”salvia är full av antiinflammatoriska- och antioxidantföreningar, inklusive rosmarinsyra, karnosol och kamfer. Salvia är en vanlig ingrediens i vissa munskölj på grund av dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.”

Salvians antibakteriella egenskaper hjälper till att förhindra plack. Munskölj som innehåller salvia har också visat sig effektivt döda Candida albicans, som kan bidra till karies och en mängd andra hälsoproblem.

Salvia är en kraftfull medicinalväxt med ett brett spektrum av hälsoeffekter. Låt oss börja med kognitiv funktion. Det är välkänt och vetenskapligt bevisat att Salvia förbättrar den kognitiva funktionen, skärper minnet och förebygger neurodegenerativ sjukdom. Om du har problem med att fokusera kan salvia hjälpa till. Salvia innehåller också en mängd näringsämnen och antioxidanter som bidrar till att stödja hälsan genom att förhindra eller försena cellskada, vilket förmodligen är orsaken till att den har visat sig skydda mot många typer av cancer.

Salvia officinalis, eller kryddsalvia är hemmahörande i Medelhavsområdet och används i matlagning.

Har du problem med blodsockerreglering? Det är inte alltid säkert att det har så mycket att göra med din kost eller livsstil. Vissa populationer, inklusive asiater och sydasiater, kämpar med diabetes och insulinresistens mer än vad västerlänningar gör, även i yngre åldrar och med lägre BMI. Salvia har visat sig förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockernivåerna, och kan bidra positivt, även om du i övrigt har en utmärkt kost och sunda livsstilsvanor.

Lider du av smärta eller ett kroniskt tillstånd såsom fibromyalgi? Salvians kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper kan bidra till att minska smärta och hjälpa kroppen att återställa balansen. Det kan till och med bidra till att förbättra ämnesomsättningen och främja viktminskning, som många människor med kroniska hälsotillstånd kämpar med. Salvia är känt för att behandla en mängd andra sjukdomar, såsom att minska menstruationskramper, lindra värmevallningar, halsbränna, gaser, minska överproduktion av svett, behandla depression, sänka kolesterol och en mängd andra tillstånd. Som jag nämnde tidigare; finns det något som Salvia inte kan hjälpa till med?

Om du inte är säker på hur du ska börja använda salvia kan du prova att strö lite ovanpå en soppa eller pastarätt. Men kom ihåg att du kommer långt med lite grand, så använd den sparsamt eller i rätter där smaken passar in. Saliva passar bra till fet mat och kött, pasta, gnocchi, olika tomat- och gräddbaserade pastasåser, och kan användas till att göra en utsökt vegansk cashew-ostsås eller ett smörgåspålägg. Du kan också göra ett aromatiskt salviate och ta del av dess hälsofördelar på det sättet. Det är bara att sätta igång och börja prova dig fram med den fantastiska salvian!

Jaya Jaya Myra är författare och hälso- och livsstilsexpert med inriktning på kroppens välbefinnande, stresshantering, mindfulness, mat och ett naturligt, hälsosamt liv. För mer artiklar besök www.JayaJayaMyra.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024