Kompositören Brahms gömde pengar i musiknoterna för att hjälpa sin fattiga far
(Johannes Brahms, 1833-1897)


Föräldrar kräver ingenting i gengäld när de tar hand om sina barn – det handlar om ovillkorlig kärlek. Så om din mor eller far vägrar att acceptera ditt ekonomiska stöd, gör som Johannes Brahms!

Låter namnet Johannes Brahms bekant? Det borde det göra. Brahms var en av den romantiska erans (sent 1700-tal till tidigt 1800-tal) mest hyllade kompositörer. Han är en av tre stora B:n, jämte Beethoven och Bach.

Han blev emellertid inte en erkänd kompositör över en natt. Han föddes i Hamburg 7 maj 1833 av föräldrarna Johann Jakob Brahms och Chrisitane Nissen och växte tillsammans med sina syskon upp i fattigdom.

Brahms far var musiker och lärde honom att spela piano och fiol. Han visade redan i tidig ålder tecken på att bli en lovande kompositör. Vid 6 års ålder började han skriva musik enligt en egen metod.

Eftersom hans familj kämpade med ekonomin spelade Brahms piano på restauranger och gav musiklektioner för att bidra till hushållet. Det skulle ta många år innan hans verk började få erkännande och han fick det gott ställt.

Brahms spelade piano på restauranger för att dra in pengar till familjen. Bilden har ingen direkt koppling till artikeln.

Med framgångarna kom välståndet och Brahms fann sig plötsligt ha gott om pengar för att stödja sin familj. Johann Jakob var emellertid en stolt man och ville inte ta emot ekonomiskt stöd från sin son.

Det hindrade inte Brahms från att skicka pengar till föräldrarna i hopp om att de skulle spendera dem.

I augusti 1864 skrev han: "Spara inte pengarna jag gav er, de behöver inte räcka till nyår."

Året därpå gick hans mor bort 31 januari, vilket inspirerade Brahms att komponera ett av hans stora mästerverk – Ein Deutsches Requiem – som handlar om "kärlek, förlust och tröst".

Även om Brahms hade det bra ställt nu levde han enkelt men tvekade aldrig att hjälpa vänner och familj, inräknat Johann Jakob.

"Vad glad jag skulle bli om du använde dem till helt meningslösa, glada saker... Skriv och berätta hur snabbt de går åt!" skrev han till sin far i mars 1867.

Men Johann Jakob gjorde inte av pengarna som Brahms hoppats: hans far var som han alltid hade varit. Brahms visste att han måste hitta på något klurigare för att hjälpa sin far.

Brahms gav sin far noterna till George Griederic Händels "Saul" och sade åt honom att studera dem om han hamnade i en svår situation. Det visade sig att Brahms hade gömt pengar i musiknoterna. Huruvida hans far använde dem diskuteras fortfarande.

Det är inte fel att återgälda sina föräldrar för deras kärlek och stöd, men det kan vara svårt för en del föräldrar att acceptera hjälp från sina barn eftersom det vanligen är föräldrarna som har den vårdande funktionen. Om så är fallet, kom ihåg att Brahms aldrig slutade att försöka hjälpa sin far, även när hjälpen inte var önskad.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.