Kommuner river hus för att slippa ”social dumpning”
Flera kommuner runt om i landet ska riva lägenheter på grund av ”social dumpning”. Foto: Gerhard G./Pixabay


Förra året klagade flera kommuner runt om i landet att det sker ”social dumpning”. Hultsfred beskyllde bland annat Täby för att lura nyanlända att flytta. Nu planerar de kommuner som har drabbats värst att riva hus, rapporterar Hem & Hyra.

I vintras bjöd civilminister Lena Micko (S) in de 19 kommuner som var värst drabbade. Hon har lovat att man kommer att snabbutreda frågan. Kommunerna anser att det inte är hållbart att stå för hyran för många av de socialt utsatta som inte har egen försörjning.

Hultsfred ska riva 150 lägenheter

Enligt tidningen väntas Hultsfreds kommun inom kort fatta beslut om att 150 lägenheter ska rivas. I Billingsfors och Persberg ska man riva 34 respektive 20 lägenheter. I Hällefors i Örebro har man också planer på rivning. Andra kommuner som uppges ha drabbats hårt av social dumpning är Bengtsfors, Filipstad, Kramfors och Hagfors.

Huvudorsaken till att man river lägenheter har att göra med att man vill få bukt med den sociala dumpningen, enligt Hem & Hyra. Samtidigt är också husen ofta hårt slitna och har tidigt hyrts av Migrationsverket.

Kommunstyrelsens ordförande i Hällefors, Annalena Järnberg (S), säger till tidningen att det några gånger i månaden kommer människor med behov av hjälp till kommunen. Det är något hon är ”riktigt förbannad” över.

Kommunalrådet: ”Borde inte vara tillåtet”

– Det borde inte vara tillåtet att sålla ut de kommuninvånare man inte vill ha och ­hjälpa dem till en annan kommun. Mest synd är det om barnen som rycks upp och tvingas till ett kringflackande liv. Det här hör inte hemma i ett modernt samhälle, säger hon till Hem & Hyra.

Enligt tidningens kartläggning är det framför allt Stockholm med kranskommuner och Göteborg som pekas ut för att syssla med social dumpning.

Ansvariga i storstadsregionerna vänder sig dock mot kritiken. Samtidigt menar man att det inte bara rör sig om nyanlända som får ”hjälp” att flytta. Enligt Järnberg handlar det om ”människor som överlag har det svårt”, exempelvis personer som har missbruksproblem.

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att kartlägga förekomsten av social dumpning. I mitten av november ska förslag på åtgärder redovisas.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.