SKR varnar – kan krävas skattehöjningar
Enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog måste staten skjuta till mer pengar för att skattehöjningar ska undvikas. Foto: Ali Lorestani/TT-arkivbild


Flera kommuner och regioner kommer att behöva höja skatten om inte staten kommer med besked om höjda statsbidrag, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR), rapporterar Dagens Nyheter.

Kommuner och regioner har redan i år fått 21 miljarder i ökade statsbidrag för att hantera den pågående pandemin. Totalt har statsbidragen ökat med 28,5 miljarder i jämförelse med 2019.

De kommande två åren har staten lovat att skjuta till 12,5 miljarder kronor årligen. Men enligt SKR räcker pengarna inte till.

– Den garantin man hittills har fått för 2021 är 16 miljarder kronor mindre än i år. Höjer inte regeringen statsbidragen för nästa år ytterligare kommer många behöva höja skatten, säger Annika Wallenskog, chefsekonom för SKR, till DN.

Enligt henne är det framför allt regionerna som är i stort behov av ökade intäkter. Staten har täckt stora kostnader för sjukvården, men många har samtidigt förlorat intäkter, till exempel inom tandvården.

(TT)