Komisk operadubbel med Pergolesi och Menotti
Foto: Mats Bäcker


25 januari blir det nypremiär för Kärlek på lur där två kortoperor – skrivna med 200 års mellanrum – slagits samman till en helkväll av komiska, romantiska förvecklingar. Efter start i Göteborg turnerar uppsättningen vidare i Västra Götaland fram till 11 mars. På scen står tre verkliga publikfavoriter.

I Pergolesis opera "La serva padrona" (Pigan som husfru) från 1733 ser vi den kvicka hushållerskan Serpina använda hela sin viljekraft för att komma upp sig i livet. Helst genom att gifta sig med sin buttre husbonde. I Menottis "The telephone" från 1947 står den upptagna Lucys ständiga telefonpratande i vägen för pojkvännen Bens frieri. Men till sist kommer han på hur han bäst ska nå henne.

Båda operorna sjungs på svenska och är fyllda av humor, kärlek och vacker musik. I rollerna ser vi tre av Göteborgsoperans publikfavoriter: operaprimadonnan Carolina Sandgrenmed ett 50-tal roller i bagaget, Åke Zetterström som senast hyllats för sin komiska titelroll i Gianni Schicchi och David Lundqvist, medlem i Duratrion som precis spelat "En julsaga" för utsålda hus. Medverkar gör även musiker från Göteborgsoperan.

Mia Ringblom Hjertner har regisserat "The telephone". "La serva padrona" är regisserad av Mattias Ermedahl, som säger:

– Det gäller att skapa trovärdiga karaktärer så att publiken tror på det vi berättar på scenen. Publiken ska känna att ”Det kunde varit jag”. Eller, kanske snarare när det gäller vissa delar av La serva padrona: ”Vad skönt att det inte är jag”.