Kinaexpert: Peking utnyttjade pandemin för att påverka USA-valet
Kinesiska soldater marscherar med den kinesiska flaggan under en militärparad på Himmelska fridens torg i Peking, Kina, den 1 oktober 2019. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images


Den kinesiska regimen drog nytta av den globala spridningen av KKP-viruset för att destabilisera USA – och i slutänden påverka presidentvalet. Detta hävdar Robert Spalding, författare till boken "Stealth War: How China Took Over While America's Elite Slept".

– Vi befinner oss i 2020, mitt i ett folkkrig som kommunistpartiet i Kina för runt om i världen för att i grunden förstöra liberalismen, säger Spalding i en intervju för Epoch Times program ”American Thought Leaders” den 10 november.

Robert Spalding är pensionerad general i USA:s flygvapen och verksam vid Washingtonbaserade tankesmedjan Hudson Institute. I sitt arbete fokuserar han på relationer mellan USA och Kina, ekonomisk och nationell säkerhet, liksom den militära balansen i Asien-Stilla Havsregionen.

Medveten påverkan

I början av januari fann sig den kinesiska regimen som "inmålad i ett hörn". De hade då undertecknat den första fasen i USA:s och Kinas handelsavtal som skulle tvinga partiet att förändra sin ekonomi. Det här skulle i sin tur leda till ökad arbetslöshet på hemmaplan, säger Spalding.

Men när virussmittan bröt ut i Wuhan insåg kommunistpartiet att de kunde "ta den här krisen och vända den till en möjlighet", säger han och noterar att det kinesiska ordet för "kris" består av två tecknen: "fara” och ”möjlighet”.

Så regimen lät viruset spridas globalt genom att tillåta internationella flygresor, samtidigt som inrikesresor stoppades, säger Spalding. Dessutom samlade och lagrade de medicinska förnödenheter från hela världen, vilket orsakade en global brist.

Regimen drev sedan en omfattande informationskampanj för att dölja sin roll i att ha förorsakat pandemin, samtidigt som den basunerade ut sin hantering av utbrottet. Till exempel pressade regimen Världshälsoorganisationen att förminska risken för smitta mellan människor under den första tiden; de drev desinformationskampanjer som hävdade att viruset härstammade från USA och Europa; och gjorde kampanjer på sociala medier för att uppmuntra nedstängningar liknande dem i Kina, tillsammans med idén att USA och andra länder inte gjorde ett bra jobb för att hantera pandemin – en bild som fick stor påverkan före valet.

– Så när man lägger ihop alla dessa saker så påverkade kommunistpartiet medvetet med sina handlingar valet i USA, säger Spalding.

Konsekvenserna av kommunistpartiets agerande blev särskilt tydliga då man införde en omfattande poströstning på grund av pandemin.

Han tillägger att konsekvenserna av kommunistpartiets agerande blev särskilt tydliga då man införde en omfattande poströstning på grund av pandemin.

Spalding påpekar att en del digitala maskiner som används för rösträkning har någon sorts mjukvara eller hårdvara som kommer från Kina, och kanske till och med både och.

– Det här har man sett i studie efter studie, att vi har problem både med poströster och digitala rösträkningsmaskiner, särskilt de som har komponenter från Kina, säger han.

Robert Spalding i en intervju för American Thought Leaders, den 10 november 2020. Foto: Skärmavbild/American Thought Leaders

Motiv

Den kinesiska regimen vill ha en framtid där världen domineras av auktoritära regimer, säger han. För att uppnå det här insåg partiledningen för flera decennier sedan att den behövde "få fäste i USA" för att få tillgång till handel, kunskap, och viktigast av allt, kapital för att få sin ekonomi att växa.

– Så vad gör de? De sluter ett avtal med USA som leder till inträde i Världshandelsorganisationen, WTO 2001, vilket leder till arbetarklassens undergång i USA, säger Spalding.

– Det kommunistpartiet vill ha i USA är i grund och botten ett partnerskap mellan företagssidan i USA och båda de politiska partierna som möjliggör fördelar för de rika och undertrycker arbetarklassens intressen.

I 2017 års nationella säkerhetsstrategi tog Trumpadministrationen avstånd från KKP:s agerande.

– De förstår vad som har pågått, och sedan börjar de lösa problemet, säger Spalding.

Åter till januari 2020: Den kinesiske ledaren Xi Jinping utnyttjade pandemin för att möta utmaningarna från Trumpadministrationen.

– Varför hade vi en massiv poströstning? På grund av coronaviruset. Varför har vi coronaviruset? På grund av kommunistpartiet i Kina. Varför har de den här möjligheten? För att vi bjöd in dem i WTO, för att vi välkomnar dem in i det internationella samfundet. Allt utkristalliserar sig.

Hemlig organisation

Spalding säger att de flesta journalister, och till och med underrättelsetjänsten, är tveksamma till att varna om kommunistpartiet på det här sättet, eftersom de vill ha en rad dokument som bevisar att en dålig aktör är direkt inblandad i en sak.

Särskilt sådana som det kinesiska kommunistpartiet, är några av de mest hemliga organisationerna i världen. De telegraferar inte ut vad de gör. 

Robert Spalding

– Men det man lärde sig av att se filmer som till exempel maffiafilmer och Al Capone, är att de här organisationerna, och särskilt sådana som det kinesiska kommunistpartiet, är några av de mest hemliga organisationerna i världen. De telegraferar inte ut vad de gör, säger han.

– Enda gången man får reda på vad som händer bakom kulisserna är när man har en stor, stor kris i landet.

Som till exempel 2013 när Xi Jinping kom till makten under intensiva interna partistrider, så läcktes en intern partikommuniké ut, "Dokument nr 9". Och när regimen förra året stod inför ett ökat tryck från Trumpadministrationen, släpptes "Xinjiangdokumenten" till media. Dessa var en dokumentation av KKP:s massfängslanden av muslimska uigurer i den nordvästra provinsen Xinjiang.

Se hela intervjun för American Thought Leaders här. 

Följ Jan på Twitter: @JanJekielek

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.