Kina köper brittisk högteknologi

Genomgång med Boris Johnson på Downing Street den 14 juni. Foto: WPA Pool/Getty Images


Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har beordrat en säkerhetsprövning av det kinesiska uppköpet av Storbritanniens största halvledartillverkare. Affären har mötts av hård kritik.

Johnson sade den 7 juli att han bett sin nationella säkerhetsrådgivare att undersöka Nexperias uppköp av Newport Wafer Fab (NWF). Nexperia är ett holländskt bolag som är helägt av det kinesiska företaget Wingtech. NWF producerar microchip som används inom olika områden, från mobiltelefoner till bilindustrin. Företaget har specialiserat sig på mer avancerade sammansatta halvledare, och tillverkar nyckelkomponenter för bland annat 5G-nätverk och applikationer för ansiktsigenkänning. Företaget har också ett nära samarbete med brittiska universitet. 

Wingtech, vars aktieägare inkluderar investerare finansierade av kinesiska staten, meddelade den 5 juli att Nexperia har köpt upp NWF. Wingtech säljer microchip till kinesiska mobiltillverkare, inklusive Huawei.

Köpet ses som ett hot mot Storbritanniens nationella säkerhet och har kritiserats hårt av parlamentsledamöter från hela det politiska spektrumet.

– Med tanke på hur viktiga halvledare är för vårt lands mest grundläggande infrastruktur finns det anledning att titta på det här ur ett nationellt säkerhetsperspektiv, sade Ed Milliband, oppositionsledare inom energi och industrifrågor.

Tom Tugendhat, ordförande för brittiska utrikesutskottet, uppmanade Kwasi Kwarteng, minister med ansvar för näringsliv, energi och industriell strategi, att se över uppköpet baserat på den nationella säkerhets- och investeringslagstiftningen.

– När världen upplever en brist på halvledare och företag och länder konkurrerar om den begränsade tillgång som finns, är det av yttersta vikt att Storbritannien skyddar sina strategiskt viktiga produktionsresurser, sade Tugendhat.

– Storbritanniens allierade hanterar att vara självförsörjande på halvledare som ett nödvändigt riksintresse, sade Tugendhat och hänvisade till Wise Road Capitals uppköp av det Sydkoreanska halvledarföretaget Magnachip och Shenzhen investment holdings försök att ta över det italienska halvledarföretaget LPE.

Boris Johnson har fått ta emot hård kritik för uppköpet.

– Jag anser att halvledare är av stor vikt för vårt land, och en av de saker jag ville titta på omedelbart efter att jag tillträdde som premiärminister var huruvida vi kunde bli mer självförsörjande, sade Boris Johnson under en utfrågning i underhuset.

– Gällande det här företaget i Newport får vi bedöma om det de tillverkar är av ett reellt immaterialrättsligt värde och därför är intressant för Kina, och om det kan få konsekvenser för säkerheten. Jag har bett rådgivaren för nationell säkerhet att titta på det, fortsatte Johnson.

Enligt brittisk lag har regeringen 30 dagar på sig att besluta om affären skall drivas igenom, granskas ytterligare eller om den skall stoppas av säkerhetsskäl.

Den brittiska regeringen beslutade 2020 att från och med 2027 stoppa Huawei från att delta i Storbritanniens utbyggnad av 5G-nätet, på grund av risken för att den kinesiska regimen skall använda det för spionage och övervakning.

Kina har själva inte kompetens för att tillverka mer avancerade chip och USA har förbjudit export av halvledarteknologi till kinesiska tillverkare av säkerhetspolitiska skäl.

Det anses allmänt att kinesiska direktinvesteringar de senaste åren har blivit ett allt större hot, och många länder försöker göra sig oberoende av Kina inom strategiskt viktiga områden.

EU och västvärlden arbetar för att ta tillbaka storskalig produktion av halvledare till Europa från Taiwan, Sydkorea och Kina då beroendet är en risk för västerländsk ekonomi, industri och försvarsindustri, enligt flera länders säkerhetstjänster.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Halvledarbrist

Den globala bristen på halvledare beror på tre faktorer.

Minskad tillgång – covid-19 har gjort att produktionen avstannat globalt vilket gör att tillgången minskat.

Ökad efterfrågan – ekonomin kommer igång vilket ökar efterfrågan. Fler och fler produkter använder sig av microchip vilket gör att efterfrågan ökar ytterligare.

Större osäkerhet – sanktionskrig mellan USA och Kina, och Kinas hot mot Taiwan. USA blockerar kinesiska bolag från att få tillgång till amerikanska chip. 

56 procent av världens halvledare tillverkas av det Taiwanesiska bolaget tsmc och många bedömare ser en ökad risk för en kinesisk invasion av Taiwan.