Italien omvärderar sin relation till Peking

Italiens premiärminister Mario Draghi vinkar till pressen när han anländer till Cornwall Airport Newquay i England för G7-mötet, den 11 juni 2021. Foto: Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images


Italien kommer att ompröva Kinas investeringar i landet och röra sig bort från den tidigare regeringens Pekingvänliga politik. Det var budskapet från Italiens premiärminister Mario Draghi under G7-mötet nyligen.

Under toppmötet uttryckte Draghi oro gällande den kinesiska kommunistregimen.

– Det är en autokrati som inte följer multilaterala regler och inte delar samma vision för världen som de demokratiska länderna, sade han under G7-mötet den 13 juni.

Ställer sig bakom B3W

Draghi medgav att ekonomiskt samarbete är viktigt, men han underströk de skillnader som finns mellan den kinesiska regimen och väst.

– Vi behöver också vara uppriktiga om de saker som vi inte delar och inte accepterar. USA:s president sade att tystnad är medskyldighet, sade han.

På frågan om Italiens medverkan i Pekings kontroversiella projekt som kallats "Nya sidenvägen", men vars officiella förkortning är BRI, antydde Draghi att kinesiska investeringar kommer att omvärderas av Italien.

– Vad gäller de specifika överenskommelserna kommer vi att se över dem noggrant, sade han.

BRI är en infrastrukturplan värd flera biljoner dollar, som handlar om att förstärka den kinesiska regimens inflytande genom utvecklingsprojekt och handelsförbindelser. Flera deltagande länder har pressats till att ta på sig mycket stora lån från Kina.

Italien ställer sig bakom G7:s konkurrerande initiativ, som kallas Build Back Better World (B3W). Tanken med detta projekt är att investera över 40 biljoner dollar i hamnar, städer och annan infrastruktur i utvecklingsländer med låg till medelhög inkomst runt om i världen.

Säkerhetsåtgärder

Italien var det första G7-landet som anslöt sig till BRI, trots att USA och andra G7-länder avrådde. Förre premiärministern Giuseppe Conte skrev på ett BRI-memorandum under den kinesiske ledaren Xi Jinpings statsbesök i mars 2019.

Men regeringen Draghi vidtar nu säkerhetsåtgärder i sina affärer med Kina. I mars 2021 skrev premiärministern på ett dekret för att stoppa det italienska telekomföretaget Fastweb från att skriva kontrakt med Huawei och ZTE. Båda dessa kinesiska företag har nära band till den kinesiska militären.

I en kommuniké från den 13 juni uppmanade G7-länderna – USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Japan – den kinesiska regimen att "respektera mänskliga rättigheter och grundläggande friheter" i Xinjiang och Hongkong och att samarbeta med en utredning av covid-19:s ursprung. Man uttryckte även beslutsamhet att avskräcka Peking från "marknadsfientlig politik".

Fler EU-länder har på senare tid sett över sina relationer med Kina. Det här har lett till att EU-parlamentet frös ett handelsavtal med Peking som skulle slutas efter sju års förhandlingar.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!