Internationell kritik mot Kinas ökade förföljelse av Falun Gong
Regimen försöker tysta protester i utlandet
Hongshanfängelset i Hubeiprovinsen. Arkivbild. Foto: China Photos/Getty Images


Efter rapporter om att förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong ökar i nordöstra Kina har nu flera internationella experter och företrädare för USA:s regering reagerat. Samtidigt har Kinas ambassader försökt stoppa eller störa ut protester mot den hårdnande förföljelsen i andra länder, inklusive Sverige.

Den 21 november publicerade den engelskspråkiga nättidskriften Bitter Winter ett läckt dokument från den hemliga kinesiska polisorganisationen 610-byråns avdelning i provinsen Liaoning. 610-byrån skapades 1999 av dåvarande regimledaren Jiang Zemin för att förfölja Falun Gong.

Enligt dokumentet har det pågått en intensifierad kampanj sedan oktober, som ska fortsätta december ut, med ”proaktiva attacker”, ”kraftfulla skrämseltaktiker” och etablerande av ”specialstyrkor” riktad mot områdets Falun Gong-utövare.

Det här har inkluderat mer censur och övervakning på nätet, men även dörrknacking och gripanden. Den 12 november greps exempelvis 17 Falun Gong-utövare i staden Dalian, och deras hem söktes igenom utan tillstånd, enligt minghui.org, som rapporterar om förföljelsen. Bara en av dem har släppts, och det är oklart vad som hänt med de övriga 16.

Bitter Winters chefredaktör Massimo Introvigne sade i en intervju med Epoch Times kinesiska upplaga att de läckta dokumenten visade de taktiker som Kinesiska kommunistpartiet använder för att förfölja religiösa och andliga grupper. Bitter Winter har också rapporterat om förföljelsen av uigurer i nordvästra Kina, och visade nyligen läckta bilder av så kallade ”yrkesskolor” som i själva verket är högsäkerhetsfängelser där uigurer godtyckligt interneras.

– Vi bör släppa tanken på att partiet förföljer grupper för att de är ”extrema” eller potentiellt eller faktiskt våldsamma. Det här är bara propaganda, sade han.

Enligt Introvigne förföljer kommunistpartiet alla snabbt växande grupper som ses som ett hot mot partiets kulturella dominans.

– Senare skapar man falska nyheter om extremistiska läror eller våld för att rättfärdiga förföljelsen, sade han.

Tina Mufford, biträdande forsknings- och policychef på den amerikanska statliga myndigheten Commission on International Religious Freedom, kallade de läckta dokumenten ”alarmerande” och sade i en intervju med Epoch Times att det internationella samfundet behöver ägna den här frågan mer uppmärksamhet.

– Det är så chockerande, för de här personerna har inte gjort något fel; de har inte brutit mot några lagar; ändå ger sig de kinesiska myndigheterna på dem och griper dem.

Chris Smith, ledamot av det amerikanska representanthuset. Arkivbild. Foto: Jennifer Zeng/Epoch Times

Inför mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping sade kongressledamoten Chris Smith, som leder representanthusets Kinautskott, till Epoch Times att kommunistpartiets ”pågående försök att utplåna Falun Gong är en skamfläck i modern kinesisk historia”.

Kina har också gått till motattack i utlandet när Falun Gong-utövare protesterat mot den hårdnande förföljelsen. Som Epoch Times tidigare rapporterat försökte den kinesiska ambassaden i Stockholm nyligen störa ut en fredlig protest med högljudd kommunistisk propagandamusik.

I Buenos Aires gick polis till attack mot Falun Gong-utövare som stod med banderoller utanför Xi Jinpings hotell i samband med det stundande G-20 mötet. Nio greps, men släpptes senare utan att ha anklagats för något. Polisen var våldsam och tog bland annat strypgrepp med batonger, trots att manifestationen var fredlig.

Argentinsk polis tar strypgrepp på en Falun Gong-utövare som protesterade i Buenos Aires i samband med G-20-mötet, 29 november 2018. Foto: Skärmdump/Epoch Times

– I Kina förföljs våra medutövare. De torteras. De dödas för sina organ. Det är folkmord, sade Sebastian Arcusin, en av de gripna Falun Gong-utövarna.

En polis på plats sade till en av demonstranterna, Natividad Almaraz, att det hela handlade om att de protesterade mot den kinesiska regimen. En annan polis sade till honom att de visste att Falun Gong-utövarna inte gjorde något fel, men att de hade order uppifrån och att det var korruption inblandat. Den lokala Falun Gong-föreningen har meddelat att man kommer att agera juridiskt mot polisen.

Den argentinska polisen har inte velat svara på Epoch Times frågor.

Rapportering av Nicole Hao och Frank Fang