Rapport varnar för Kinas internationella digitala diktatur
Demokratier måste stävja jättelandets aggressiva IT-planer, enligt Freedom House
Resenärer på Hangzhous tågstation i Kina, februari 2018. Foto: AFP/Getty Images


Kina utökar inte bara kontrollen av medborgarna med ett framväxande system för betygsättning av skötsamhet på och utanför internet; det totalitära landet sprider också sina övervakningssystem till andra delar av världen. Det varnas för digital diktatur.

Freedom House, en USA-baserad organisation som granskar hot mot demokrati och frihet i världen, talar i sin senaste rapport om frihet på internet om hotet från digital diktatur. Det är främst Kina som ligger bakom den negativa utvecklingen.

Kontrollen av användarna inne i landet ökar genom systemet för social kredit, där medborgarna får plus- eller minuspoäng för aktiviteter på och utanför internet. Den som går mot röd gubbe i staden Shenzhen riskerar att inte få köa till en subventionerad lägenhet, berättade DN i lördags, som exempel på olika pilotprojekt som bereder vägen för den framtida övervakningen.

Den sociala kreditvärdigheten hotas av alltifrån missade återbetalningar av lån och trafikförseelser till kritik mot kommunistpartiet. De personliga följderna av sådan övertramp kan bli stopp för att låna pengar, att boka tågbiljetter och genomföra utlandsresor.

Myndigheterna använder det sociala kreditsystemet för att ”lära känna en person på djupet” med ”det yttersta målet att avslöja grupper som planerar att utmana partiets styre”, berättar den kinesiske författaren och regimkritikern Murong Xuecun i DN. Redan för fem år sedan slog han larm om den nya övervakningen.

Efter kritik mot regimen har lokala aktivister berövats sina rättigheter, uppger Freedom House. Det finns en statlig webbsajt med namn och id-nummer på dissidenter som förlorat sin sociala kredit, liksom dagsfärsk information om hur många miljoner kineser som förbjudits att resa med tåg och flyg.

Utbyggnaden är i sin linda men ambitionerna är stora. På kommunistpartiets kongress 2017 förklarade ledaren Xi Jinping att Kina ska bli en cybersupermakt.

Det finns planer på att utveckla det sociala betygssystemet så att det även omfattar företag. Då riskerar utländska bolag som inte följer Kina i frågor om politik och mänskliga rättigheter att svartlistas. 2015 fick åtta privata kinesiska företag rätt att skapa liknande verktyg. Ett av de privata systemen tar med det statliga sociala kreditbetyget i sina bedömningar.

Kina har utbildat andra länder i sitt digitala system för censur och övervakning. Kommunistdiktaturens tentakler sträcker sig sålunda allt längre in i andra länders centrala nervsystem och anses av Freedom House ”omskapa världen till en teknodystopi”.

Som en del av den megasatsning som kallas ”den nya sidenvägen” (”The belt and road initiative”, även känt som BRI eller OBOR) bygger Kina ett fibernätverk som öppnar internettrafiken för såväl Kinas som andra länders underrättelsetjänster. I november förra året hölls ett tvåveckors seminarium om cybersäkerhet för länderna längs med den digitala sidenvägen.

Kina har ambitionen att bestämma hur nästa generations digitala trafik ska kodas och överföras. Peking påverkar media och makthavare över hela världen i syfte att bygga ett nätverk av länder som anpassar sig till Kinas internetstrategi. Kinesiska tjänstemän har hållit seminarier om nya medier och informationskontroll för representanter från 36 av de 65 länder som ingår i Freedom Houses undersökning.

I maj var journalister och medierepresentanter från Filippinerna i Kina för att lära sig om nya medier och ”socialistisk journalistik med kinesiska förtecken”. En liknande utbildning för mediefolk från Thailand beskrevs av kinesiska medier som en chans att ta del av den ”kinesiska drömmen”. Seminarier har hållits för representanter för Egypten, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Det är inte känt exakt vad som görs och sägs under dessa träffar men Freedom House konstaterar att en utbildning av vietnamesiska tjänstemän under 2017 åtföljdes av att landets internetlagar i år anpassades till Kinas.

Kinas företag spelar en viktig roll i landets kamp för dominans inom utbyggnaden av telekommunikationer. De har byggt nätverk för internet och mobiltelefoni i minst 38 länder. I såväl Uganda som Tanzania har en ökad aktivitet av kinesiska it-företag följts av hårdare kontroll av internet och media.

Kinesiska företag säljer också övervakningsteknik till länder som bryter mot mänskliga rättigheter. I 18 av undersökningens 65 länder har företag som Yitu, Hikvision och Cloudwalk skapat system som identifierar hot mot ”den allmänna säkerheten”. Cloudwalk skrev avtal med Zimbabwe om att bygga ett nationellt verktyg för övervakning och ansiktsigenkänning, som innebar att Zimbabwe skickade biometrisk data för miljontals invånare till Kina för att hjälpa Cloudwalk att känna igen ansikten hos mörkhyade personer.

I och med att allt fler av världens it-anläggningar byggs av Kina, görs allt större mängder digital trafik tillgänglig för Kinas underrättelsetjänster, på lagliga och olagliga vägar, skriver Freedom House. Sedan Kina hade byggt Afrikanska Unionens nya huvudkontor, inklusive datanätverket, i Addis Abeba, rapporterade AU att dess datasystem i fem år hade skickat hemlig information till Shanghai,

Freedom House menar att världens demokratiska länder måste ”sakta ner Kinas teknodystopiska expansion”.

Kina har som mål att bli ledande inom AI till år 2030. Liksom kärnkraftsteknologin kommer AI oundvikligen att hamna i händerna på diktaturer som utnyttjar den för att stärka sin makt. Det blir en utmaning även för världens demokratier att motstå dess frestelser, när det finns tillämpningar för allt från e-handel till nationell säkerhet, menar Freedom House.

För att stävja den digitala diktaturens framväxt måste demokratier visa att det går att begränsa manipulation av sociala medier och missbruk av insamlad data, så att mänskliga rättigheter skyddas samtidigt som man bevarar internet som ett globalt, fritt och säkert system.

Rapporten anser att det måste sättas in betydligt kraftigare resurser mot Kinas internationella offensiv och dess strävan att skriva om de internationella spelreglerna.

”Om demokratier inte kan kämpa för sina principer och intressen med samma beslutsamhet [som Kina], är det närmast oundvikligt att den digitala diktaturen blir verklighet”, skriver Freedom House.