Id-kontroller på fartyg förlängs trots kritik

Kravet om att kontrollera id-handlingar på passagerarfartyg upphör att gälla den 1 september, men regeringen förlänger nu till årsskiftet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


I samband med Ukrainakriget införde regeringen tvingande krav om id-kontroller på passagerarfartyg. Nu förlängs beslutet till att gälla fram till årsskiftet – trots sjöfartsbranschens kritik och ett minskat flyktingflöde.

– Vi måste kunna säkerställa ordning och reda och att fartygen har kontroll över vilka passagerare som finns ombord. Det är viktigt för att kunna garantera säkerheten till sjöss, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Beslutet har tidigare fått kritik från sjöfartsbranschen som menar att de har god kontroll över vilka som reser till och från Sverige utifrån de passagerarlistor som måste upprättas i enighet med ett regeringskrav från 1998.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!